Home > Dagens marknadssammanfattning för torsdagen den 4:e februari: Storbritanniens centralbank sätter sitt penningpolitiska beslut

Dagens marknadssammanfattning för torsdagen den 4:e februari: Storbritanniens centralbank sätter sitt penningpolitiska beslut

Aktiemarknaderna ligger fortsatt högt under NFP-veckan då Dow Jones i USA fortfarande ligger rekordhögt. Dax-indexet i Tyskland ligger också högt då europeiska aktier steg för steg följer prisförändringarna i USA.

När det kommer till råvaror fortsätter den uppåtgående trenden på olja. Gårdagens OPEC-möte förändrade inte denna uppåtgående trend då priset på olja köps och säljs i förväntan på en snabbare än väntat ekonomiska återhämtning, tack vare den snabba vaccinationstakten i avancerade ekonomier.

Dagens analys

Dagens fokus ligger på Storbritanniens centralbank (BOE) och deras beslut som kommer om ett par timmar. Det brittiska pundet (GBP) inledde dagen med en nedåtgående ton, men detta kan förändras när nyheterna från Monetary Policy Committee (MPC) släpps.

Medan det inte förväntas några förändringar ligger fokus på BOE:s prognos, vägledning och resultatet från deras studie om negativa räntor. Utöver det är den ekonomiska kalendern i USA ganska tunn idag då endast rapporten om nya arbetslöshetsanmälningar släpps idag.

Marknader att bevaka

GBP-paren kan i och med beslutet från BOE uppleva ökad volatilitet idag. Av dem ser GBPUSD extra intressant ut i och med att det har uppstått en stigande vimpel. Utöver GBPUSD kan nedgången för euro-paren (EURUSD och EURJPY) fortsätta idag i och med den starka ökningen i inflation som rapporterades igår.

GBPUSD

GBPUSD har formerat en stigande vimpel efter en nedåtgående avvikelse med RSI precis inför MPC:s beslut idag. Medan detta är ett nedåtgående vändmönster fungerar det enligt Elliots vågteori ofta snarare som ett fortsättningsmönster när det är en del av en komplex korrigering. Så länge som marknaden inte når nya rekord kan denna nedåtgående trend fortsätta då dollarn stiger på valutamarknaden.

EURUSD

EURUSD nådde till slut över 1,20, och överraskande nog hittade paret inte många stopp på vägen – åtminstone inte hittills. Pressen på paret stiger i och med den stigande inflationen, som nådde ett femårigt rekord igår. Problemet är att ingen förväntar sig att ECB kommer reagera, vilket innebär att inflationen väger allt tyngre på valutan.

EURJPY

EURJPY-paret lyckades inte ta sig över 127-nivån två gånger i rad, och sedan det andra försöket har det istället tagit ett par steg tillbaka. Vi kan här diskutera en dubbeltoppformation, även om det är lite för tidigt för att säga. En dubbeltopp ser ut som ett M, och bör bryta nacklinjen (dvs. den blåa horisontella linjen), och endast efter det inleds den uppmätta rörelsen. Allt sammantaget, om detta är en dubbeltopp, ser det ut som att paret rör sig nedåt, vilket bekräftar pressen på euro-paren.

Vinnare och förlorare

EURUSD är fortfarande den huvudsakliga aktören på valutamarknaden idag. Oftast går det huvudsakliga valutaparet lite fram och tillbaka under NFP-veckan. Denna gång ser det ut som att både inflationsrapporten som vi nämnde tidigare och ADP-rapporten, som var starkare än väntat, väger tungt på paret.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto