Home > Dagens uppdatering: Dow Jones fortsätter att konsolidera, prognosen ser konstruktiv ut

Dagens uppdatering: Dow Jones fortsätter att konsolidera, prognosen ser konstruktiv ut

Dow Jones har nu konsoliderat i sex månader. Så länge vi ligger runt dess rekord är prognosen konstruktiv. Micron slår både prognosen för kvartalsresultatet och EPS; General Mills deklarerar en utdelning på 0,51 dollar.

Konsolideringen på aktiemarknaden har pågått i sex månader då vi närmar oss oktober, vilket kan ses på Dow Jones. Indexet ligger nära sina rekord men klarar inte av att hålla över 35 000 samtidigt som det hittar stöd kring 33 000–34 000.

Detta innebär inte att det inte finns några händelser som kan få marknaderna att flytta på sig. Tvärtom fanns håller till exempel Fed på att ta bort sina stödåtgärder som gavs under pandemin.

Ändå har den ekonomiska utvecklingen hjälpt aktiemarknaden. Dow och resten av de amerikanska indexen ligger vid sina rekord då ekonomin återhämtade sig från sina nedgångar under 2020. Den amerikanska ekonomin förväntas få den starkaste återhämtningen bland G-7-ekonomierna om vi överväger den kumulativa BNP-förändringen från Q4 2019 till Q2 2021. Därför kan motståndskraften på de amerikanska aktiemarknaderna bara vara resultatet av att den speglar den ekonomiska styrkan.

Efter gårdagens nedgång i tekniksektorn pekar amerikanska aktiemarknadsterminer på en kraftig återhämtning idag. Nasdaq har ökat med över 1% och Dow Jones med 0,59%.

Guldet förblev pressat när de amerikanska statskassorna avancerade. De två har ett omvänt förhållande, och priset på guld handlas nu runt 1 740 dollar. Märkligt nog stiger inflationen och inflationsförväntningarna i den avancerade världen, vilket gör att många guldinvesterare tappar tålamodet. Guldet är trots allt eftertraktat som en säkring mot inflationen, men inget av det har kunnat observeras hittills.

Oljan hotar att slå sina toppar under 2021. Stor efterfrågan ansvarar för oljeprisets uppgång, och så länge saker inte förändras förblir oljans trend positiv.

I Europa öppnade aktiemarknaderna högre idag, upp med cirka 1% och följde därmed de amerikanska terminspriserna. Det ser ut som att en riskdag ligger framför oss, en dag då centralbankernas tjänstemän återigen håller viktiga tal.

Ekonomiska händelser att bevaka

Inget spelar någon roll i dag för finansiella marknader förutom de tal som hålls på ECB:s forum för centralbanker. Ordföranden på den brittiska och japanska centralbanken, Fed-ordföranden och ECB:s ordförande kommer att tala i dag, och marknadsaktörerna kommer att följa detta noga.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är Dow Jones, Micron och General Mills.

Dow Jones

Dow Jones har nu konsoliderar sex månader i rad. Endast ett stabilt genombrott över 35 000 eller nedgång under 33 000 hade förändrat denna bild. 

Micron

Micron levererade sitt kvartalsresultat i veckan och de rapporterade bättre resultat än väntat. De har slagit både förväntningarna på resultat och EPS, men aktiekursen klarar inte av att dra nytta av de positiva resultaten. Microns aktiekurs gjorde en trippeltopp under våren kring 95 dollar och förblev under press i den nedåtgående kanalen.

General Mills

Investerare i General Mills var glada över att få reda på att bolaget deklarerade en utdelning 0,51 dollar/aktie. Det är i stort sett den enda goda nyheten för investerare eftersom aktiekursen mer eller mindre har stått still i över ett år nu. General Mills konsoliderar i ett snävt intervall med stöd kring 55 dollar och resistens kring 65 dollar. 

Vinnare och förlorare

TecDax presterade väl igår medan Nasdaq tappade över 2% 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto