Home > Dagens uppdatering: Guldpriset återhämtar sig från sina låga nivåer, aktierna stiger

Dagens uppdatering: Guldpriset återhämtar sig från sina låga nivåer, aktierna stiger

Guldpriset återhämtar sig från veckans låga noteringar då risk-sentimentet förbättras. Aktiemarknaden är fortsatt stark efter investerares optimism om infrastrukturförslaget. Cisco och Target steg inför sina kvartalsrapporter Q2 2021.

Inför veckans sista handelsdag återhämtade sig guldpriset stora delar av sitt fall under måndagen. Priset studsade starkt tillbaka från sina nedgångar och återhämtade sig med nästan 100 dollar, från 1 660 dollar till nuvarande 1 750 dollar. 

Prisförändringarna på guldpriset var en fortsättning från nedgången i fredags efter att NFP-rapporten i USA visade att den amerikanska ekonomin lade till nära en miljon nya jobb i juli. Nyheten utlöste en ökning för amerikansk 10-årig obligationsränta. Eftersom guldpriset och obligationsräntan har en omvänd korrelation sjönk guldet trots den positiva ekonomiska utvecklingen.

På väg nedåt utlöstes ett par stopp under den tidiga asiatiska handeln i början av handelsveckan. Marknaden återhämtade emellertid sakta men säkert, bara för att nästan handlas platt inför veckans sista handelsdag.

Investerarnas optimism hjälpte. Denna vecka låg fokus på amerikansk inflation. Inflationen stiger i USA, och investerare ville se en avmattning som skulle bekräfta Fed:s utlåtande att inflationen är övergående.

Som det visade sig svalnade inflationen i juli, om än bara lite. Trots det tog marknaderna det som ett gott tecken och därför ökade aktiemarknaderna och sentimentet förbättrades.

De viktigaste amerikanska indexen (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq 100) uppvisade flera toppar denna vecka. Eftersom den amerikanska ekonomiska kalendern inte innehåller viktiga händelser idag lutar det åt att aktiemarknaderna kommer fortsätta stiga. 

Optimismen som ses på de amerikanska marknaderna utlöste också prisökningar på de viktigaste europeiska indexen. Till följd av det handlas tyska Dax kraftigt högre jämfört med värdena i början av handelsveckan och hotar att stänga över 16 000 poäng.

FTSE 100 i Storbritannien handlas över 7 200. Indexet hade svårt under de senaste veckorna att ta sig förbi 7 000-nivån, men denna vecka skedde det, mycket tack vare en stark brittisk BNP för det andra kvartalet.

Apropå det andra kvartalet innebär resultaten för andra kvartalet 2021 i USA en medvind för börsen. De flesta av de stora amerikanska företagen har utan problem slagit förväntningarna, mycket tack vare att den amerikanska ekonomin fortfarande genomdriver stödpaket, trots en tillväxt som är bättre än förväntat.

På råvarufronten återhämtade råoljepriset de initiala förlusterna från början av handelsveckan och handlas nu i snäva intervall strax under 69 till 70 dollar. Snäva intervall dominerade också valutamarknaden, vilket kan ses i exempelvis EUR/USD, som handlades i ett intervall på 30 punkter igår.

Ekonomiska händelser att bevaka idag 

Inga viktiga ekonomiska händelser på kalendern idag, så marknadens förväntningar är att gårdagens trender kommer att fortsätta. Till följd av det kan du förvänta dig att aktiemarknaderna i USA och Europa förblir nära sina toppar och kan till och med ta sig till nya rekordnivåer.

Augusti är en semestermånad, så prisförändringar tenderar att vara långsamma. Från och med nu och fram till den 26 augusti, när Jackson Hole-konferensen går av stapeln, är chansen stor att långsamma prisförändringar kommer att dominera finansiella marknader. Med andra ord kommer prisförändringar, trots viktiga ekonomiska data, sannolikt att vara långsamma fram tills slutet av handelsmånaden.

Dagens marknader att bevaka 

Dagens marknader att bevaka är guld, Cisco och Target.

Guld

Guldpriset sjönk i början av handelsveckan och fortsatte därmed i den riktning som inleddes i fredags. Dippen köptes dock snabbt, eftersom investerare pressade aktierna högre. Inför veckans sista handelsdag ser guldet ut att återhämta det mesta som har tappats. En rörelse över 1 780 dollar bör peka på mer styrka framåt, medan bara en nedgång under 1 660 dollar skulle leda till förnyad svaghet.

Cisco

Cisco kommer att släppa sin kvartalsrapport för Q2 2021 nästa vecka. Inför rapporten ser pristrenden positiv ut med ett dynamiskt stöd runt den nedre kanten av en stigande kanal. Denna stigande trend inleddes i november förra året när effekten av COVID-19-vaccin avslöjades. Cisco har stigit ända sedan dess, och nu lutar det att en stigande trend kommer fortsätta om inte priset sjunker under 50 dollar.

Target

Target kommer också att publicera sin kvartalsrapport för Q2 2021 nästa vecka. Prisförändringarna ser ut att vara positiva, vilket återspeglas av de två stigande kanalerna. Den första, som börjar i april 2020, ger viktigt dynamiskt stöd vid alla möjliga nedåtgående prisförändringar. Som sådant kommer investerare sannolikt kliva in vid en dipp mot 240 dollar. Bara en dipp under den nedre kanten av den huvudsakliga stigande kanalen skulle ogiltigförklara den stigande trenden.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska och europeiska aktiemarknaden är handelsveckans vinnare. Aktier har handlats med en stigande ton och flera rekord slogs under veckan. Å andra sidan tappade oljan, även om stora delar av förlusterna vändes senare under veckan.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto