Home > Dagens uppdatering: Prognosen för Dax ser positiv ut inför historisk reform

Dagens uppdatering: Prognosen för Dax ser positiv ut inför historisk reform

Dax förblir stigande inför den historiska reformen. Indexet fortsätter att pressa 16 000 innan införandet av ytterligare tio företag i dess sammansättning. Microsoft ökar utdelningen och meddelar en återköpsplan. Apples aktiekurs imponerades inte av gårdagens produktlanseringsevenemang.

Om ett par dagar genomgår tyska Dax en historisk reform – antalet beståndsdelar ökar från 30 till 40 företag. Detta är ett försök att göra indexet mer attraktivt för investerare och att modernisera det genom att introducera nya företag i stigande branscher.

Indexet har handlat så högt som 16 000 i sommar, och det har konsoliderat strax under denna nivå sedan dess. Konsolideringen kan fortsätta då investerare väntar på resultatet av det tyska valet. Valet i Tyskland sker den 26 september, och socialdemokraterna är i spetsen. Skulle de vinna uppstår utmaningarna att bilda en ny regering.

Igår såg vi risk-off på finansiella marknader efter publiceringen av inflationsdata i USA. Inledningsvis ökade börsindexen när inflationen dämpades i augusti – 5,3% från 5,4% föregående månad. Men stämningen sänktes snabbt därefter då Dow Jones sjönk till sina lägsta nivåer på en vecka.

Denna prisutveckling ledde till att den amerikanska dollarn steg. Aktörer på finansiella marknader insåg plötsligt att Fed har åtagit sig att trappa ned på tillgångsköp under en fallande inflation, vilket normalt sett inte talar för stigande aktier.

Samtidigt befinner sig terminspriserna i gröna territorier. Naturligtvis kan detta bara vara en korrigering inför huvudevenemanget, nämligen Fed-mötet som går av stapeln om en vecka.

Guldet återtog 1 800 dollarnivån efter inflationsrapporten. Ett minst sagt överraskande drag, troligen baserat på tekniska skäl då fallande priser bör väga på guldpriset. Oljan är fortsatt stark, handlas över 71 dollar och hittar köpare vid varje dipp.

Ekonomiska händelser att bevaka idag 

Ytterligare en dag och mer inflationsdata förväntas släppas. I Storbritannien steg KPI till 3,2% årligen, mycket högre än väntat och mycket högre än målet på 2% som fastställts av den brittiska centralbanken.

Senare under handelsdagen är den kanadensiska inflationen och den amerikanska industriproduktionen två ekonomiska rapporter som kan få marknaderna att röra på sig under den nordamerikanska sessionen.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är Dax, Microsoft och Apple.

Prognosen för Dax 

16 000-nivån närmar sig för Dax inför introduktionen av tio nya företag i sammansättningen och inför tyska valet. En daglig stängning över denna nivå bör leda till mer styrka.

Microsoft

Microsoft överraskade marknaderna genom att tillkännage en utdelningshöjning på 11%. De meddelade också att de skulle sätta en ny återköpsplan på 60 miljarder dollar, ytterligare en positiv nyhet för aktiekursen. Priset befinner sig i en möjligt stigande flagga ur ett tekniskt perspektiv, med en uppmätt rörelse som pekar mot 320 dollar.

Apple

Gårdagens Apple-event lyckades inte få aktiepriset att stiga. Marknaden reagerade vid den dynamiska resistensen och nu ser 140 dollar ut att vara nästa stödnivå.

Vinnare och förlorare

Amerikanska aktier tappade efter inflationsrapporten; priset på olja stiger fortfarande. 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto