Home > Dagens uppdatering: Prognosen för Dax ser stigande ut, potential för fler prisökningar

Dagens uppdatering: Prognosen för Dax ser stigande ut, potential för fler prisökningar

Tyska Dax har brutit ut ur en stigande triangel. Tyskarna pumpade in över 36 miljarder EUR i aktiefonder, vilket är dubbelt så mycket som under 2020 och den största summan sedan 2000.

Investerare fortsätter att köpa tyska aktier då de europeiska ekonomierna återhämtar sig från coronaviruspandemin. Under årets första sex månader har tyska investerare pumpat in över 36 miljarder euro i aktiefonder, vilket är mer än på två årtionden och dubblat det totala investerade beloppet 2020.

Till följd av det kommer det inte som någon överraskning att Dax handlas nära sina rekordnivåer. Indexet nådde nyligen 16 000 och utsikterna är fortsatt stigande. En möjligt stigande triangel tyder på att ytterligare prisökningar är möjliga, och bara en nedgång under 15 000 skulle förstöra denna trend.

De amerikanska indexen korrigerade under handelsveckans första dagar då de påverkades av svaga uppgifter från detaljhandelsrapporten. Svagheten utlöste ett steg högre i den amerikanska dollarn och liknande prisförändringar på europeiska index. Till följd av det sjönk FTSE 100 till 7 200, och spanska Ibex har fortfarande svårt att hålla över 8 900.

Olja stiger till över 65 dollar, vilket innebär att den stigande trenden kvarstår, samtidigt guldet samlar kraft för att bryta över 1 800 dollar.

Ekonomiska händelser att bevaka idag 

Den viktigaste händelsen i handelsveckan ligger framför oss – FOMC-protokollet. Marknadsaktörer väntar på detaljer om diskussionerna vid föregående möte och letar efter ledtrådar om nedtrappningen av tillgångsköp.

Under tiden beslutade Nya Zeelands centralbank att skjuta upp den räntehöjning som marknaden förväntade sig. Det överraskade marknaden under den senaste asiatiska sessionen och den nya zeeländska dollarn föll med över 100 punkter.

De som handlar det brittiska pundet och den kanadensiska dollarn bör hålla ett öga på den inflationsdata som ska släppas idag. Inflationen förväntas öka med 2,3% i juli i Storbritannien respektive 0,3% i Kanada.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är Dags-indexet, NVIDIA och Cisco.

En prognos för Dax 

En stigande triangel visar att marknaden samlar kraft inför att bryta över det horisontella motståndet. 15 750-nivån erbjöd ett sådant motstånd och under stigningen aktiverade indexet ett par stopp. Fokus flyttas nu till indexets förmåga att hålla över 16 000. Sådan styrka bör utlösa mer uppåtriktad effekt och bara en nedgång under 15 000 skulle avsluta den stigande förspänningen.

NVIDIA

NVIDIA ligger fortsatt nära sina senaste toppar inför att kvartalsrapporten ska släppas för Q2 2021 senare idag. Medan priset ligger över 180 dollar kvarstår den stigande trenden. En daglig stängning över 200 dollar bör innebära mer styrka under de kommande dagarna.

Cisco

Cisco bildade nyligen en stigande kil. Vanligtvis är detta ett vändmönster, vilket är ett varningstecken för de som satsar på en stigande marknad. Ibland fungerar det dock som ett fortsättningsmönster, vilket innebär att investerare bör vänta på att marknaden rör sig först innan de tar ställning. En daglig stängning ovanför eller under mönstrets kanter bör utlösa mer åt samma håll.

Vinnare och förlorare

Guldet är fortsatt starkt medan amerikanska aktier är svaga. 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto