Home > Dagens uppdatering: Prognosen för Dow Jones vänder söderut efter FOMC-protokollet

Dagens uppdatering: Prognosen för Dow Jones vänder söderut efter FOMC-protokollet

Dow Jones sjönk under 35 000 efter det att FOMC-protokollet släpptes. En vecka före Jackson Hole-konferensen satte aktiemarknaderna press på Fed:s avsikter att trappa ned på tillgångsköp senare i år.

Huvudhändelsen för handelsveckan ligger nu bakom oss, och aktiemarknaderna tog en nedåtgående vändning strax efter. FOMC-protokollet bekräftade Fed:s avsikt att diskutera tillgångsköp under kommande möten. Aktiemarknadsindexen i USA störtdök.

Dow Jones sjönk långt under 35 000. Nyligen hade indexet bildat en stigande kil, och under de högsta nivåerna bildades även en dubbeltopp. När indexet sjönk under den stigande trendlinjen accelererade farten söderut.

Nedgången på de amerikanska aktiemarknaderna spred sig snabbt. I Europa öppnade de viktigaste börsindexen lägre, där tyska Dax sjönk med -1,45%, franska CAC 40 med -2,31% och det brittiska FTSE 100  med -1,24%.

En stark amerikansk dollar följde denna nedåtgående trend på aktiemarknaden. EUR/USD, det mest populära valutaparet bland privata valutahandlare, föll under 1,17 och nådde sin lägsta nivå under 2021.

Råvarupriserna sjönk också. WTI-råoljepriset gick under 65 dollar och handlas nu med en nedsatt ton till 63,66 dollar i skrivande stund. Guldet sjönk bara med -0,33%, medan naturgas sjönk med nästan -1,5%.

Ekonomiska händelser att bevaka idag 

Den ekonomiska kalendern för resten av handelsdagen är relativt tunn. Den data som är schemalagd för idag räcker inte för att påverka dagens prisförändringar. Till följd av det ligger fokus idag på fundamentala värden.

Dagens marknader att bevaka 

Dagens marknader att bevaka är Dow Jones, Deere & Co. och Alibaba.

Dow Jones

En fallande kil är ett vändmönster. Efter att marknaden gått under den stigande trendlinjen, är det säkraste sättet att handla genom att blanka och stoppa vid den högsta punkten i mönstret. Målet är satt till en återgång på 50% av hela kilens längd, och ofta återgår prisförändringar efter en stigande kil hela mönstret.

Deere & Co.

Priset på Deere möter tuff resistens vid 400 dollar. Framöver är sannolikheten stor att vi kommer få se konsolidering mellan 320 och 400 dollar där det talar mest för ett stigande scenario så länge som 320-nivån håller.

Alibaba

Alibaba har haft ett tufft 2021 hittills. De kinesiska myndigheterna har satt press på teknikföretag, vilket har lett till att marknadsdeltagare har börjat lämna sina positioner. Efter att ha brutit den huvudsakliga trendlinjen som fungerade som stöd även under härdsmältan 2020 fortsätter Alibabas aktiepris att sjunka. Om priset går under 140 dollar skulle troligtvis allt fler börja sälja, och endast en rörelse tillbaka över 240 dollar hade ogiltigförklarat den nedåtgående trenden.

Vinnare och förlorare

En stark amerikansk dollar ledde till svaghet på aktie- och råvarumarknader. 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto