Home > Dagens uppdatering: Råoljepriset håller sig stadigt över 80 dollar med potential att stiga

Dagens uppdatering: Råoljepriset håller sig stadigt över 80 dollar med potential att stiga

Rallyoljepriset fortsätter att stiga och handlas bekvämt över 80 dollar. Investerare i Alcoa och Citigroup förbereder sig inför kvartalsresultat.

Oljepriset steg under 2021, och priset tog sig nyss ännu ett steg högre då det tog sig förbi resistensen vid 80 dollar. Den obevekliga vägen uppåt ökar den oro som har med inflationen att göra, vilket tvingar centralbanker att tänka om i sin penningpolitik.

Apropå penningpolitik, FOMC-protokollet släpptes i går och imponera inte på marknadsdeltagarna i den meningen att det inte förde med sig något nytt. Fed är redo att trappa ned på sina tillgångsköp, och nu är det bara en fråga om när.

Aktiemarknadsindexen i USA handlas utan någon riktning – varje steg högre säljs snabbt, varje rörelse lägre köps snabbt. Till följd av det konsoliderar de viktigaste indexen nära sina toppar och letar efter en anledning att bryta sig ur ett sex månaders långt intervall.

Terminspriserna pekar på en grön öppning, då samtliga tre huvudindex – Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 har stigit med 0,4%. I Europa är de viktigaste marknaderna också uppe och följer det som händer på andra sidan Atlanten.

På råvarufronten steg guldet igår efter att amerikansk inflationsdata släpptes, och försöker nu bryta över resistensen vid 1 800 dollar. Naturgas köps även fortfarande.

Ekonomiska händelser att bevaka idag

Efter gårdagens amerikanska inflationsdata och FOMC-protokoll riktar sig marknadens uppmärksamhet nu mot PPI, eller producentprisindex, som förväntas hamna vid 0,6% i september efter 0,7% en månad tidigare. Detta är dock en mindre viktig rapport, och även om den avviker mycket från prognosen tar det tid innan konsumentprisindexet återspeglar förändringen.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är råolja, Alcoa och Citigroup.

Råoljepriset

Råoljepriset nådde en ny topp för året och den stigande trenden fortsätter. Priset ligger nu bekvämt över 80 dollar inför dagens rapport angående råoljelager, och förspänningen förblir stigande om priset inte sjunker under det tidigare högre låga kring 60 dollar. Fram tills dess kommer investerare sannolikt att köpa en dipp kring det dynamiska stödet vid 75 till 70 dollar.

Alcoa

Ett annat företag som släpper sitt resultat för Q3 2021 idag är Alcoa. Här ser prisförändringarna stigande ut efter att aktiekursen bröt ut ur ett stigande flaggmönster. Dess uppmätta rörelse tyder på mer styrka mot 60 dollar, och vi bör inte bli förvånade över att se ytterligare prisökningar om företagets resultat skulle visa sig vara bättre än marknadens uppskattningar.

Citigroup

Citigroup-investerare väntar på det kvartalsresultat som är planerat att släppas idag. Prisåtgärden visar ett triangulärt mönster som bildas precis under topparna före COVID-19, det vill säga en triangel som kan visa sig vara både stigande och nedåtgående. Till följd av det är det bäst att låta marknaden tala först innan man agerar. En stängning ovanför den övre trendlinjen tyder på att en ny topp är möjlig, och en rörelse över 80 dollar kan snart ske. Nedåt tyder en nedgång under 65 dollar på att ytterligare nedgångar är troligt.

Vinnare och förlorare

Guldet steg från sina nedgångar; den amerikanska dollarn är svag på hela valutamarknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto