Home > Dags att köpa brittiska bankaktier?

Dags att köpa brittiska bankaktier?

Brittiska banker har drabbats av nedslagna aktiekurser i mer än ett decennium på grund av låga räntor efter den stora finanskrisen 2007-2008. Det kan nu äntligen vara dags för de brittiska bankaktiernas återkomst.

Om du har investerat i mer än ett decennium känner du till den förödelse som finanskrisen 2007-2008 orsakade för den brittiska banksektorn, vilket ledde till att de flesta bankerna var tvungna att antingen räddas av varandra eller av regeringen. Den efterföljande ultra-låga räntemiljön har inte varit snäll mot bankaktierna, men detta kan komma att förändras.

Vad är brittiska banker?

De storbanker som finns i Storbritannien har du antagligen hört talas om, och kanske även varit kund hos. Bland annat rör det sig om Barclays, Lloyds Banking Group, NatWest Group 

och Metro Bank. Medan Metro Bank inte räddades från finanskrisen 2008 på samma sätt som Lloyds och NatWest (i sina tidigare inkarnationer), och medan Barclays sökte fristad i armarna från Mellanösterninvesterare, har de alla lidit av historiskt låga räntor sedan dess.

Ett tekniskt argument för att köpa aktier i brittiska banker

Jag redigerade en gång en bok skriven av en amatörhandlare som hävdade att han hade tjänat miljoner genom att köpa aktier vars aktiekurser viftade längs botten innan de började lyfta mot månen (och högre). Han gav exempel på företag som Apple, och på senare tid kan jag tänka mig att Tesla kan passa i denna beskrivning.

Om man tar en titt på det långsiktiga aktiekursdiagrammet för Lloyds Banking Group kan man se en liknande bild för hur Apples aktiekurs såg ut innan den tog fart.

Lloyds Banking Groups och Apples långsiktiga prisutveckling (källa: Yahoo! Finance)

Och om man tittar på aktiekursdiagrammet för NatWest Group, tror du inte att dess planerade aktiekurs ser ut som Teslas innan den verkligen tog fart?

NatWest Groups och Teslas långsiktiga prisutveckling (källa: Yahoo! Finance)

Jag säger inte att Lloyds kommer att följa i Apples fotspår, eller att NatWest kommer att följa i Teslas fotspår; de är ganska olika sorters aktier. Jag gör bara den enkla observationen att aktiekurser ibland upplever explosiv tillväxt efter en långvarig period av stagnation när rätt katalysator dyker upp.

Det ekonomiska argumentet för att köpa aktier i brittiska banker  

Så, vad kan vara den ekonomiska katalysatorn som får bankaktierna att stiga? Som jag skrev om igår har inflation en visat sitt fula nylle i Storbritannien och runt om i världen. När 

inflationen stiger följer vanligtvis räntorna, och det kan vara bra för bankerna även om det är dåligt för de flesta andra på aktiemarknaden.

Var kan man köpa aktier i brittiska banker idag? 

Du kan köpa brittiska banker, eller de från andra länder om du tror att samma argument kan appliceras där, via en nätmäklare. Här är två av de bästa mäklarna vi känner till:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto