Home > Dags att köpa europeiska aktier?

Dags att köpa europeiska aktier?

2020 har hittills varit ett bra år för aktiemarknaden. I de flesta utvecklade marknaderna har den återhämtat sig från de låga noteringarna i mars på rekordtid.

Den amerikanska aktiemarknaden är den som presterar bäst. Detta är inte en slump, då studier visar att avkastningen blir högre ju äldre aktiemarknaden är.

Just nu kan man som investerare lockas att titta på olika förhållanden och bestämma sig var man ska placera sina pengar för det kommande årtiondet, exempelvis förhållandet mellan den amerikanska och den europeiska aktiemarknaden. Detta förhållande nådde precis en lägstanotering på 100 år, vilket innebär en slående differens.

Ett par värderingsvariabler att hålla koll på för amerikanska företag

Det är dags att prata lite om Apple. Detta är ett av de mest innovativa företagen i världen, och geniet Steve Jobs förändrade hur samhället idag fungerar. De nådde 2 biljoner dollar i marknadsandel denna vecka, och just nu ligger de +60% för året. Om man räknar på de senaste fem åren ligger deras årliga tillväxt på över 35%.

Men, om man tittar på tillväxt av intäkter ligger den bara på +6% för år 2020, och 4% om man tittar på de senaste fem åren tillsammans. Ändå nådde företaget sin andra biljon dollar i marknadsandel på rekordtid, mer specifikt på mindre än ett år efter att de nådde sin första.

Även om man inte riktigt bör säga att IT-sektorn befinner sig i en bubbla bör man vara försiktig om man tänker på att investera i ett företag med sådan tillväxtgrad som Apple. Investerare är ofta ute efter bättre tillväxt av intäkter än så. Hur ska en investerare annars kunna rättfärdiga att aktien köps och säljs över 35 gånger pris/intäkter-förhållandet?

Folk på finansiella marknaden har ett talesätt som säger att marknaden kan vara mer irrationell än vad investeraren kan vara solvent. Om man tittar på hur det har gått för Tesla, Facebook, Amazon och Apple kan man lugnt säga att så är fallet.

För de som inte är medvetna om riskerna när man kortsäljer en aktie är förlusterna helt obundna. Men om man köper aktier kan man bara förlora den summa som investerar. Därför brukar mäklare ofta be om större marginaler då aktien fortsätter att stiga. När marknaden rör sig kraftigt finns det inte tid att lägga till mer medel på kontot, vilket är hur så kallade korta ”squeezes” sker, då mäklaren köper tillbaka aktier från den som kortsäljer.

Att kortsälja på aktiemarknaden har aldrig varit enkelt, men investerare har ett alternativ – att leta efter företag som erbjuder bättre värderingsvariabler.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto