Home > Veckorapport v27: ”Dags för ny årshögsta på börsen….”

Veckorapport v27: ”Dags för ny årshögsta på börsen….”

Koppar
Koppar

Vi behöll vår positiva grundsyn i föregående publikation, men gjorde bedömningen att den förväntade sommaruppgången i USA, Europa och Sverige sannolikt fick skjutas något längre fram i tiden, men som alltid är börsen den plats där det osannolika har ovanligt hög sannolikhet att inträffa.

När Mario Draghi betonar att den Europeiska Centralbanken är redo att agera vid behov, de amerikanska jobbsiffrorna kommer in avsevärt bättre än väntat, basmetallerna rusar uppåt, oljan faller, den svenska riskbanken chocksänker räntan och kronan försvagas markant så hade det varit synnerligen överraskande om inte den svenska börsen hade reagerat tydligt positivt.

Sverige
Sverige

När dessutom börsen har rört sig sakta nedåt under fyra veckors tid och pessimismen bland placerarna kommit krypande och börjat förstärkas så var även den psykologiska grogrunden på plats. Vi har flera gånger tidigare talat om behovet av trendanpassning och vi kände ett sting av oro föregående vecka och befarade att börsen kanske var i behov av att rekylera något ytterligare för att verkligen attrahera ett genuint köpintresse.

Det modesta säljsignal som vi kunde betrakta var dock falsk till sin natur, men hade den fördelen att den skakade ur en del lättflyktigt kapital. Marknaden har ofta en tendens att göra så, dvs. den går ofta lite lägre eller lite högre än förväntat och tvärvänder sedan i motsatt riktning just när förväntansbilden är in

USA
USA

ställd på motsatsen.

Även om den svenska räntesänkningen var oväntat stor så lever ju inte den svenska börsen i något vakuum och den tyska marknaden steg under torsdagen bara några tiondelar mindre än i Sverige och den breda USA marknaden noterade ”all time high” redan i tisdags. Även Asien har visat framfötterna där Japan drar sig vidare uppåt, Indien fortsätter i sin positiva trend och HongKong verkar ha lossnat på allvar.

Ryssland har med råge tagit tillbaka hela den nedgång som skedde i samband med aggressionen mot Ukraina. På årsbasis är dock nedgången runt 5 % och jämfört med toppen 2011 ligger marknaden hela 35 % lägre. Den ryska börsen försöker nu bryta sin långa nedåtgående trend, men detta brukar sällan lyckas på första försöket framförallt inte när det sammanfaller med ett massivt utbud som återf

Tyskland
Tyskland

inns strax ovanför dagens kursnivåer.

Ryssland var nästan ensamt om att inte stiga under torsdagen, men om denna börs får konsolidera en period och anammar en rimligare lutning på sin positiva trend finns det senare i sommar en klart god sannolikhet att detta blir en vinnarmarknad.

På råvarusidan är vi glada att vi hade fel om oljan då stigande priser hade kunnat underminera vår positiva syn på börsen. Rekylen efter den tidigare snabba uppgången är av sådan kraft och dignitet att det nu är troligare med fortsatt intervallpendling än med vidare uppgång. Avseende basmetallerna uttryckte vi oss förgående veckan med viss attityd och här är vi däremot glada över att vi fick rätt.

Zink har rusat uppåt, aluminium har äntligen brutit den synnerligen svårforcerade utbudsnivån vid 1900 dollar och koppar har efter flera försök och motgångar med kraft brutit sin långa nedåtgående trend.

Med hänsyn till kronförsvagningen, stigande metallpriser och positiv USA konjunktur var det under torsdagen fullt naturligt att verkstadsbolagen och i ännu högre grad råvarubolagen återfanns i vinnarspåret medan bankerna stod på sidlinjen.

Det är tveklöst så att de globala börstrenderna är starka, men trots detta krävs det att den mycket snart kommande rapportperioden visar att det finns konkreta resultat och inte bara framtida förhoppningar som understödjer börsernas trots allt ansträngda värderingar.

Rapportperioder är som alltid notoriskt svårprognosticerade och redan med början under innevarande fredag så smygstartar Fabege och Industrivärden med sina siffror. Den avgörande dusten kommer dock inte förrän den 14 till 20 juli då kulmen nås.

Vi höjer vår beredskap inför siffrorna, men låter marknadens beteende vara vår ledstjärna och detta indikerar som tidigare en trolig uppgång för index (OMXS30) mot 1450 punkter (nu 1409) eller högre även om en viss paus efter torsdagens glädjerusning framstår som klart välbehövlig.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto