Home > Data om inflation i USA återigen en besvikelse

Data om inflation i USA återigen en besvikelse

Data om inflation i USA under gårdagen var en besvikelse. Den förväntades att inte ha förändrats denna månad, men både CPI och Core CPI gick ned med 0,1%. Detta kanske inte framstår som särskilt mycket, men det är för första gången som denna data sammanställs som Core CPI har gått ned tre gånger i rad.

Vad innebär detta? Att vägen mot deflation nu är öppen.

När pengarna inte cirkulerar

Trots den amerikanska centralbankens beslut sedan hälsokrisen började ser det inte ut som att inflationen kommer stiga. Problemet kommer inte från de åtgärder som Fed genomförde utan att pengarna inte cirkulerar, vilket skapar en ond cirkel där bankerna inte har någon att låna ut till och konsumenterna endast ser fallande priser. Därför skjuts köpbesluten upp på framtiden.

Gårdagens ekonomiska prognos från Fed avslöjade att de inte tror att inflationen kommer gå till under noll, men de förutspår låg inflation under den tid som prognosen är utförd inför.

De som är rädda för hyperinflation i USA och att detta ska sprida sig till resten av världen bör vara medvetna om att hyperinflation inte är sannolikt under de program som bedrivs av Fed. Åtminstone inte hittills.

Argumenten mot hyperinflation kommer från faktumet att nästan alla åtgärder som Fed har genomfört (exempelvis kvantitativa lättnader, vilket är det främsta verktyget för lättnader som Fed använder) inte ökar tillgången till pengar utan den monetära basen.

Det är endast om bankerna börjar låna till konsumenter och företag som vi bör se en inflation som når bortom centralbankens mål. Penningtillförseln har gått upp på sistone, men penningcirkulationen har gått ned i en snabbare takt. Utan en ökad penningcirkulation går det inte att nå extrema värden för inflation.

Men om pengarna inte börjar röra på sig hotar deflation då förväntningar på inflation börjar minska. En deflationsinriktad miljö blir även värre av låga energipriser, och ett lägre oljepris har negativa konsekvenser för långsiktiga inflationsförväntningar.

Även om den amerikanska centralbankens prognoser angående inflationsförväntningar verkar vara förankrade ska vi inte glömma att en centralbank som försöker nå symmetrisk inflation runt cirka två procent har två år på sig att bygga dessa förväntningar. Datan för månad till månad är den data som visar hur saker och ting ligger till i realekonomin och ifall dessa förväntningar är förankrade – eller behöver förankras på ett nytt sätt.

Hittills finns det ingen direkt risk för deflation i USA. Men ifall denna trend fortsätter kan allt fler börja prissätta efter möjligheten.

Om vi dömer det precedensfall som skapats av Core CPI häromdagen kan deflation ligga närmare än vad vi hade velat tro.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto