Home > Dator- och mobilmarknaden mättad, Gartner ser tillväxt 2018.

Dator- och mobilmarknaden mättad, Gartner ser tillväxt 2018.

Marknaden för traditionella datorer och mobiltelefoner är för tillfället mättad. De globala leveranserna av nya datorer, surfplattor, ultramobiler och mobiltelefoner väntas ligga på samma nivå under 2017 som under 2016 och en tillväxt väntas först under 2018.

I stället efterfrågar marknaden nya tekniker utanför de traditionella enheterna, enligt en marknadsanalys signerat informations- och rådgivningsföretaget Gartner.

Gartner uppskattar att det i slutet av 2016 fanns nära sju miljarder mobiltelefoner, surfplattor och datorer under användning i världen. Under 2017 väntas den globala leveransen av dessa produkter uppgå till 2,3 miljarder, vilket är samma nivå som väntas för 2016.

Enligt Gartners analys spås marknaden åter visa tillväxt först under 2018 i samband med en mindre förväntad tillväxt för mobiltelefoner och ultramobiler, den senare en kategori som innefattar mellanstora datorenheter som vanligtvis har en skärmstorlek mellan 7 och 13,9 tum.

”Den globala marknaden har stagnerat. Mobiltelefonleveranserna ökar bara i tillväxtmarknader i Asien och Stillahavsregionen, och datormarknaden har precis bottnat efter en tids nedgång”, kommenterar Ranjit Atwal, forskningschef på Gartner, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Förutom avtagande leveranstillväxt för traditionella enheter har också det genomsnittliga försäljningspriset börjat stagnera på grund av marknadsmättnad och långsammare innovationstakt. Kunder har mindre anledning att uppgradera eller köpa nya traditionella enheter”.

I stället söker kunderna upplevelser och applikationer i nya kategorier som huvudburna bildskärmar, som VR-hjälmar och smarta glasögon, virtuella personliga assistenter, högtalare och wearables som smarta klockor.

Under 2018 väntas datormarknaden dock gynnas av en ersättningscykel och kan då återvända till tillväxt.

Även mobilmarknaden väntas dra nytta av ersättningsaktivitet även om det kommer att skilja sig mellan mogna marknader och tillväxtmarknader, enligt Ranjit Atwal.

”Kunder på tillväxtmarknaderna ser fortsatt smarta telefoner som sin huvudsakliga datorenhet och kommer att ersätta dem mer regelbundet än kunderna på mogna marknader”, säger han.

Av Gartneranalysen framgår vidare att hårdvarutillverkarna kommer att trappa upp försöken att ta sig in i snabbväxande produktkategorier, men att de behöver samarbeta med service- och tjänsteleverantörer eftersom att de själva saknar kompetensen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto