Home > DAX-analysen v.36 ”DAX är översålt och redo för en studs uppåt”.

DAX-analysen v.36 ”DAX är översålt och redo för en studs uppåt”.

DAX-indexet är långsiktigt sett översålt och strax över viktiga stödnivåer. Ett antal kortsiktiga styrketecken ökar också sannolikheten för en studs uppåt. För att få lite starkare köpsignaler behöver dock DAX etablera sig över motståndsområdet vid ca 11 300-11 400 under en relativt hög handelsaktivitet. Skulle istället DAX etablera sig under det viktiga stödområdet vid ca 11 850-11 870 erhålls nya säljsignaler. Det vore i så fall ett allvarligt svaghetstecken. För ifrån detta läge borde DAX i alla fall kunna göra ett kortsiktigt ryck uppåt.

Tyska DAX-indexet har den senaste veckan gått upp med 2,2 procent och slutade igår på 12 214,54. Uppgången i år för DAX är därmed 6,4 procent.

Under den senaste veckan har det av och till varit fortsatt fokus på krisen kring Nordkorea. Denna gång efter ett nytt nordkoreanskt kärnvapentest med en vätebomb. Även om det än så länge inte betraktas som att det är någon större risk för ett direkt krig så är allt detta klart oroande. Misstag kan begås.

Sedan är det en ökande risk för ett handelskrig som inte kan uteslutas om USA går vidare med hotet om sanktioner mot de länder som fortsätter att handla med Nordkorea. Typ Kina, Ryssland och en del länder i Afrika. Det skulle verkligen inte vara bra. Varken för världsekonomins eller den tyska börsens utveckling.

Ett litet osäkerhetsmoment för den tyska börsen är också det tyska förbundsdagsvalet den 24 september. Men förväntningarna är att Angela Merkel vinner valet och kan sitta kvar som förbundskansler. Allt annat vore negativt för börsklimatet. Helgens stora valdebatt mellan Merkel och utmanaren Martin Schulz, där Merkel klarade sig bäst, har också stärkt dessa förväntningar.

Idag torsdag kommer också ECB med sina räntebesked. Förväntningarna är att räntan lämnas oförändrad. Men marknaden kommer att vara väldigt uppmärksam på ledtrådar på när första räntehöjningen kan tänkas komma och detaljer kring neddragningen av tillgångsköpen.

De senaste månaderna har euron stärkts betydligt relativt den amerikanska dollarn. Vilket ECB verkar vara oroad över. Därför kommer de antagligen vara väldigt försiktiga med uttalanden som kan tänkas stärka euro ytterligare. För stärks euron för kraftigt försvagas de europeiska företagens internationella konkurrenskraft. Och det är inte bra varken för Europa eller för den tyska börsen.

Få DAX-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

De långsiktiga investerarna ser också ut att vara passiviserade av centralbankernas kommande åtstramning av sin penningpolitik. Floden av gratispengar ifrån centralbankernas sedeltryckeri ser ut att sina de kommande åren. Om det kan man tycka mycket. Men det riskerar att dämpa köpintresset av aktier och därmed på sikt försämra börsklimatet på den tyska börsen.

DAX-indexet börjar också se mer och mer tveksamt ut sett i ett längre tidsperspektiv. Indexet har gått under den gamla toppen ifrån år 2015 på 12 391, handelsvolymsambanden är negativa och den långa trenden håller på att vända nedåt.

I veckodiagrammet är dock DAX-indexet översålt. Vecko-stochastic är nämligen nere på väldigt låga nivåer. Dessutom ligger indexet strax över viktiga stödområden. Så det vore inte så överraskande om DAX trots allt skulle kunna få en kortsiktig studs uppåt.

I så fall blir det intressant om denna eventuella uppgång orkar över det starka motståndsområdet kring ca 12 300-12 400. Gör DAX det under en stigande handelsaktivitet erhålls starka köpsignaler. I så fall siktar vi sedan också på ett test av motståndsnivån vid DAX toppnivå ifrån i somras på 12 951.

Analys DAX

Men får DAX köpsignaler under en fortsatt relativt låg börshandel under uppgångsdagarna blir uppgångspotentialen betydligt mer osäker. Risken för falska köpsignaler ökar då också.

Skulle däremot DAX, trots det översålda läget, fortsätta ned och etablera sig under det viktiga stödområdet vid ca 11 850-11 870 erhålls nya säljsignaler. Extra starka blir dessa om handelsaktiviteten under nedgångsdagarna fortsätter att vara större än den under uppgångsdagarna.

Nästa viktiga stödområde ligger sedan vid ca 11 400-11 500. Följt av det vid ca 10 800.

I dagsdiagrammet ser vi ytterligare en del kortsiktiga styrketecken som ökar möjligheten för en studs uppåt. Dels ligger DAX och pendlar kring stödområdet vid sin 200-dagars medeltalskurva som utgör en viktig beslutsparameter för många placerare.

Så länge detta stöd håller finns det gott hopp om en, i alla fall tillfällig, vändning uppåt. Dels så stängde DAX högt i sitt dagsintervall den dagen när det var nere som lägst den 29 augusti. Där fick DAX alltså en reversalsignal för uppgång. Och dessutom har vi en positiv divergens i stochastic-indikatorn. Indikatorn har inte gjort nya lägre bottnar när själva indexet gjort nya lägre bottnar.

Analys DAX

Så att så länge som stödnivån vid ca 11 850-11 870 håller ser det kortsiktigt hoppfullt ut. Men är man försiktig så litar man inte fullt ut på dessa indikationer. Utan man vill först ha bekräftande köpsignaler över motståndsområdet vid ca 12 300-12 400 under en relativt hög handelsaktivitet. Och man är väldigt noggrann med att placera ut en stopp loss om stödet vid ca 11 850-11 870 inte håller.

I timdiagrammet ser vi att DAX fortsätter att hoppa fram och tillbaka i konsolideringsintervallet mellan stödnivåer kring ca 11 868-12 000 och motståndsnivåer kring ca 12 200-12 330. Inom detta intervall har DAX just fått en kortsiktiga köpsignal då det gått över motståndet vid ca 12 210.

Nya kortsiktiga köpsignaler erhålls om indexet orkar över motstånden vid ca 12 260 och ca 12 330. DAX får kortsiktiga säljsignaler om stöden vid ca 12 210 och ca 12 067 bryts.

Analys DAX

För långsiktigt inriktade investerare kan det tyckas vara intressant att köpa DAX-indexet som är långsiktigt sett översålt och strax över viktiga stödnivåer. Vi tycker dock att att risknivån ser hög ut. Så gör det i så fall helst med mindre positionsstorlekar än vanligt.

För den försiktige placeraren skulle vi emellertid vilja rekommendera att utnyttja eventuella uppgångar, särskilt om de sker under en fortsatt relativt låg börshandel, till att sälja av innehaven. Och sedan sätta en stopp loss utifall DAX etablerar sig under stödnivån vid ca 11 850-11 870.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto