Home > DAX-analysen v.39 ”DAX har fått nya köpsignaler. Men tveksamheter finns i trenden…”

DAX-analysen v.39 ”DAX har fått nya köpsignaler. Men tveksamheter finns i trenden…”

DAX-indexet har fortsatt upp i sina uppåtgående trender och den senaste veckan också fått nya köpsignaler. Etablerar sig DAX över motståndet vid ca 12 680 erhålls nya köpsignaler. Vi siktar då på ett test av toppnivån vid ca 12 951. Men läget är känsligt för indexet är överköpt. Dessutom fortsätter uppgångarna att ske under en relativt låg handelsaktivitet. Vilket gör att de i ett längre perspektiv ser klart opålitliga ut. Säljsignaler erhålls om DAX går under stöden vid ca 12 500 och ca 12 340 under en ökande handelsaktivitet. På lång sikt är dock stödnivåerna vid ca 11 850-11 868 extra viktiga att bevaka.

Den tyska börsen har den senaste veckan haft en stigande utveckling. Igår stängde DAX-indexet på 12 657,41. Det innebär en uppgång på +0,8 procent på en vecka och +10,2 procent hittills i år.

Helgens tyska förbundsdagsval har som väntat avlöpt med en seger för förbundskansler Merkel. Även om hennes parti tappat i röstandel. Nu återstår dock ett utmanande förhandlingspussel för att få ihop en regeringskoalition. Detta kan ta sin tid. För Merkel vill nog inte gärna ha med miljöpartiet i sin regering och Socialdemokraterna SPD vill nog helst slippa sitta i samma regering som Merkel.

Denna röra, som borde vara börsnegativ, har dock troligen de senaste dagarna bidragit till att försvaga euron och att förstärka den amerikanska dollarn. Och det är klart börspositivt. För det stärker på marginalen de flesta tyska bolagens internationella konkurrenskraft. Så i och med detta kan det snarast i det korta perspektivet ha varit lite netto börspositivt att det är svårt att bilda en ny regering i Tyskland.

I övrigt har också finansmarknaderna i stort haft ett mer risk-on beteende de senaste veckorna. Vilket givetvis gynnat börsutvecklingen.

Få DAX-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

DAX-indexet har den senaste veckan fått ett antal nya köpsignaler när flera motstånd i 12 600-12 650 området passerats. Nu ligger dock DAX strax under ett motstånd vid ca 12 680. Skulle indexet orka bryta över även detta motstånd få DAX nya köpsignaler. I så fall siktar vi på ett test av motståndet vid toppnivån 12 951.

DAX ligger långsiktigt sett också kvar i en uppåtriktad trend. Uppgångarna fortsätter emellertid att ske under en relativt låg handelsaktivitet jämfört med den under de tidigare nedgångarna. Detta negativa handelsvolymmönster varnar för att denna uppgång inte är särskilt pålitlig eller stabil sett ur ett långsiktigt perspektiv.

Så därför gäller det att vara extra uppmärksam på om DAX, kanske någon gång de närmaste veckorna, skulle börja gå ned och få säljsignaler. Särskilt allvarligt vore det om detta skulle ske under högre börsaktivitet än den som var under den senaste uppgångsfasen.

Analys DAX

Stochastic-indikatorn i veckodiagrammet visar också på att DAX i detta längre tidsperspektiv inte längre är så översålt som tidigare. Skulle denna indikator gå upp ännu mer, och snarast bli överköpt, blir läget känsligt.

DAX får säljsignal i detta längre tidsperspektiv framför allt om stödet vid ca 11 850-11 868 bryts.

Går vi sedan över till dagsdiagrammet ser vi att DAX även få säljsignaler om redan stöden strax under ca 12 500 och vid ca 12 340 bryts. Även området för 200-dagars medeltalskurvan, som i skrivande stund ligger vid ca 12 178 är viktig att bevaka. Så skulle DAX etablera sig under någon av dessa stödnivåer under en stigande handelsaktivitet erhålls säljsignaler. Och därmed starka varningar för fortsatt svaghet.

Analys DAX

Men, vilket är viktigt att betona, än så länge har vi alltså bara de kortsiktiga köpsignalerna att förhålla oss till. Även om de i ett längre perspektiv ser högst ostabila ut så är det de som gäller tills eventuella säljsignaler erhållits. Den kortsiktiga trenden är också uppåtriktad. Och nya köpsignaler erhålls alltså om motståndsnivåerna vid ca 12 680 och ca 12 951 bryts.

Stochastic i dagsdiagrammet är emellertid på höga nivåer och visar därmed att DAX är rejält överköpt. Det är som bekant dock ingen säljsignal i sig självt. För indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Men skulle indexet kan då lättare råka ut för vinsthemtagningar som orsakar nedåtgående rekyler inom den uppåtgående trenden än annars.

I timdiagrammet ser vi att DAX även i detta ännu kortsiktigare tidsperspektiv både fått ett antal köpsignaler och även här befinner sig i en uppåtgående trend. Stödnivåer finns vid ca 12 646 och ca 12 630. Men särskilt om stöden vid ca 12 550 och ca 12 490 bryts erhålls lite tydligare säljsignaler.

Analys DAX

Agerar man främst kortsiktigt och då följt köpsignalerna och därmed köpt för uppgång kanske man nu vill ta hem vinst här vid motståndet vid ca 12 680. Eller vid 12 677 för att vara exakt. Etablerar sig DAX över denna nivå kan man köpa igen och satsa på en uppgång till gamla toppnivån vid ca 12 951.

Men i och med att uppgångarna sker med en relativt låg handelsaktivitet, DAX är överköpt och oktober månad säsongsmässigt sett ofta är väldigt volatilt på börsen så rekommenderar vi ett lägre risktagande än annars. Alltså ta gärna lite mindre handelspositioner än vanligt och var extra noggrann med stop loss hanteringen.

Skulle DAX vända ner, särskilt om stöden vid ca 12 550 och ca 12 490 bryts under en ökande handelsaktivitet, kan man istället agera för nedgång. Stopp loss förslagsvis om DAX då på nytt går över 12 550 nivån. Flytta sedan också ned stopp lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

För långsiktiga placeraren rekommendera vi fortsätter vi att rekommendera försiktighet. Detta gäller så länge som uppgångarna fortsätter att ske under en relativt låg handelsaktivitet. För i och med det ser uppgångarna i ett långsiktigt perspektiv väldigt opålitliga ut.

Vill man vara försiktig säljer man därför successivt av innehaven vid dessa uppgångar. I annat fall kanske man i alla fall vill sätta ut stopp losser även för sina mer långsiktiga positioner. Som man sedan gärna också successivt flyttar uppåt.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.