Home > DAX-analysen v.4 ”DAX har fått nya kortsiktiga köpsignaler…”

DAX-analysen v.4 ”DAX har fått nya kortsiktiga köpsignaler…”

Tyska DAX-indexet fick förra veckan nya kortsiktigt intressanta köpsignaler och de korta trenderna börjar luta allt mer uppåt. På längre sikt ser dock läget betydligt osäkrare ut. Skulle emellertid DAX orka etablera sig över det starka motståndsområdet kring ca 11 600-11 800 får indexet även långsiktigt sett starka köpsignaler. Handelsförhandlingar och den kommande rapportperioden kan dock komma att drastiskt försämra börsklimatet. Därför kan det vara extra intressant att bevaka att stödnivåerna vid ca 11 000, ca 10 600, ca 10 800 och särskilt att den vid ca 10 279 håller. För bryts dessa erhålls istället viktiga säljsignaler.

Den tyska börsen hade förra veckan efter en oregelbunden inledning en mycket stark avslutning under fredagen. I och med det stängde DAX-indexet veckan på 11 205,54 som innebar en uppgång på hela 2,9 procent. DAX har därmed hittills i år gått upp med fina 6,1 procent.

Den starka veckosavslutningen kom efter uppgifter om att USA är på gång att lätta på tullarna mot Kina, vilket i och för sig dementerades ifrån amerikanskt håll. Men inte desto mindre så gynnades särskilt den för den tyska börsen så viktiga fordonssektorn av detta. Även positiva besked ifrån Kina gällande skattesänkningar och vissa öppningar för att skjuta Brexit framåt i tiden bidrog under veckan till att förbättra börsklimatet.

Få DAX-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Snart drar dock rapportperioden gång på allvar och då kommer troligtvis fokuset riktas helt mot detta och klart mindre mot handelspolitik och andra makroekonomiska spörsmål.

En av förra veckans vinnare bland bolagen som ingår i DAX-indexet var annars den gamla problembanken Deutsche Bank som gick upp med 7,3 procent. Detta på grund av förnyade uppgifter om en sammanslagning med Commerzbank. Deutsche Bank har det senaste decenniet varit inblandat i en serie av skandaler och har sedan toppen i maj 2017 gått ner med drygt 90 procent.

I det långsiktiga veckodiagrammet har DAX-indexet tidigare fått säljsignaler, bland annat ifrån en huvudskuldraformation, som visar på en nedgångspotential till ca 9 800.

Indexet visar också upp ett långsiktigt mönster av successivt fallande toppar och bottnar och ligger dessutom en bra bit under sin nedåtlutande 40-veckors medeltalskurva. På vägen ned till 9 800 har emellertid DAX en stödnivå strax över 10 000 som i alla fall för tillfället har hejdat nedgången.

Analys DAX

De senaste veckorna har nämligen DAX rekylerat upp och verkar nu vara på väg att testa av det viktiga motståndsområdet kring ca 11 600-11 800.

Stochasticindikatorn har i veckodiagrammet fått en köpindikation. För att få en långsiktigt intressant köpsignal i själva indexdiagrammet behövs det dock att DAX på ett tydligt sätt etablerar sig över motståndsnivån vid ca 11 800.

I det kortsiktigare dagsdiagrammet ser det emellertid starkare ut. Den korta trenden, som vi definierar efter lutningen på indexets 20-dagars medeltalskurva, lutar uppåt. Här har DAX också fått två tydliga köpsignaler och ser ut nu att vara på gång att gå upp och testa motståndsnivån vid ca 11 567. Bryts den erhålls en ny köpsignal. Nästa motståndsnivå ligger sedan vid ca 11 848.

Analys DAX

Skulle dock DAX gå under stödnivåerna vid ca 11 000, ca 10 600, ca 10 800 och ca 10 279 får indexet istället säljsignaler. Detta skulle vara lite överraskande givet den senaste tidens styrka på börsen. Men den långa trenden pekar fortfarande nedåt och rapportperioden kan lätt bjuda på diverse negativa överraskningar. Så det gäller att vara uppmärksam på om börsen på nytt skulle visa på stor svaghet.

Stochasticindikatorn är i dagsdiagrammet i och för sig också uppe på höga och överköpta nivåer. Detta är en varningssignal men ingen säljsignal i sig självt. För indexet kan fortsätta att vara på överköpta nivåer under lång tid om det kommit in i en stark trend.

I det ännu kortsiktigare timdiagrammet ser börsläget till och med ändå starkare ut. Här har DAX fått flera kortsiktiga köpsignaler och trenden pekar brant uppåt. Skulle dock stödet vid ca 11 125 brytas får indexet en kortsiktig säljsignal. I så fall siktar vi på ett test av stödområdet kring ca 10 930-11 000. Håller mot förmodan inte detta erhålls nya säljsignaler och då ökar risken för en nedgång till stödområdet vid ca 10 787-10 800.

Analys DAX

Kortsiktiga inriktade placerare kan därför förslagsvis agera för uppgång så länge som stödet vid ca 11 125 håller. Och sedan successivt flytta upp denna stopp loss allt efter som indexet rör sig uppåt.

Man kan till en början sikta på en uppgång till motståndsområdet vid ca 11 567.

Skulle DAX få säljsignaler genom att etablera sig under stödet vid ca 11 125 kan man istället handla för nedgång. Men nedgångspotentialen är dock först och främst bara ned till ca 10 930-11 000. Så detta kan vara en för liten rörelse för många att agera på.

Skulle indexet stanna av kring detta stödområde kan det snarast vara intressant att däromkring köpa för uppgång. Sätt då förslagsvis en stopp loss antingen strax under 10 930 eller under 10 780. Allt beroende på var och ens egen syn på relevant risknivå.

För mer långsiktiga investeringar ser läget fortfarande tyvärr ganska osäkert ut. För DAX har tidigare både fått starka säljsignaler och befinner sig fortfarande en bra bit under sina nedåtriktade 40-veckors och 200-dagars medeltalskurvor. Vill man vara försiktig avvaktar man därför först att en större reversal- eller någon annan typ av kraftig köpsignal under en ökande handelsaktivitet har erhållits innan nya köp görs.

Är man mer riskbenägen kan man dock konstatera att DAX fått flera kortsiktiga köpsignaler, 20-dagars medeltalskurvan har vänt uppåt och att även stochastic i veckodiagrammet har fått en köpindikation. Gör man långsiktiga aktie- och indexinvesteringar baserat på detta rekommenderar vi dock en stopp loss om DAX skulle etablera sig under stödnivån vid ca 10 279.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto