Home > DAX-analysen v.50 ”DAX på väg att bryta ut uppåt?…”

DAX-analysen v.50 ”DAX på väg att bryta ut uppåt?…”

Tyska DAX-indexet ser ut vilja bryta ut uppåt ur en konsolideringsfas som den legat i de senaste veckorna. Intressanta köpsignaler erhålls om DAX under en stigande handelsaktivitet kan etablera sig över motståndsområdet vid ca 13 210-13 240. I så fall siktar vi på uppgångar till först och främst indexets all time high vid 13 525. Skulle däremot DAX vända ner och istället gå under konsolideringsområdets stödnivåer vid ca 13 810-13 860 erhålls säljsignaler. Den långa trenden pekar dock uppåt. Så möjligheterna ser än så länge goda ut för att utbrottet ska ske uppåt.

Den tyska börsen hade förra veckan en stigande utveckling. Det tyska storbolagsindexet DAX gick upp hela 2,3 procent och slutade veckan på 13 153,70. Årets uppgång ligger därmed på 14,6 procent.

Veckan började starkt för den tyska börsen efter att republikanerna i den amerikanska senaten helgen dessförinnan fått igenom sitt konjunkturstimulerande skattesänkningspaket.

Avslutningen på veckan blev också stark efter att banksektorn vände upp med full kraft efter publicering av förslag gällande de kommande baselreglerna. Det nya kapitalregelverket Basel IV som verkar nämligen bli bättre för bankerna än vad som tidigare var befarat. Och det är bra för den tyska börsen som har så många stora banker noterade på sina listor.

Få DAX-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Dessutom kunde ett genombrott i brexitförhandlingarna ytterligare lätta upp stämningen på börsen under fredagen. Och det hade också kommit besked om att den amerikanska kongressen beslutat om att, åtminstone för tillfället, undvika en nedstängning av den federala verksamheten i landet. Respiten gäller till och med den 22 december. Så dessförinnan bör en ny uppgörelse i kongressen komma för att de inte på nytt ska göra finansmarknaderna nervösa.

I den tekniska analysen ser den långsiktiga bilden för DAX fortfarande övervägande positiv ut. I veckodiagrammet ser vi till exempel att den långa trenden för DAX är uppåtriktad. Indexet ligger över sin 40-veckors medeltalskurvan som dessutom pekar uppåt. DAX visar också upp ett långsiktigt mönster av stigande bottnar och stigande toppar.

Analys DAX

I och med veckans uppgång ligger DAX nu också en bit över det viktiga stödområdet vid ca 12 810-12 900. Indexet får en ny långsiktigt viktig köpsignal om det kan etablera sig över motståndsnivån vid ca 13 525.

Stochasticindikatorn varnar dock i veckodiagrammet att den uppåtgående trenden tappat i kraft. Detta är emellertid ingen stark säljsignal i sig självt. Men det gör att det blir lite extra viktigt att ovanstående stödområde håller.

Går vi över till det kortsiktigare dagsdiagrammet ser vi att DAX ser ut vilja bryta ur den konsolideringsfas indexet legat i de senaste veckorna.

Analys DAX

DAX får här en köpsignal om indexet orkar etablera sig över motståndsområdet vid ca 13 210-13 240. Särskilt intressant blir en sådan köpsignal om det kan ske i samband med en tydlig ökning av handelsaktiviteten. I så fall siktar vi på uppgångar till nästa viktiga motståndsområde som ligger vid indexets all time high 13 525.

Skulle istället DAX vända ned finns även här viktiga stödområden vid ca 12 810-12 900.

I det ännu kortsiktigare timdiagrammet ser vi ännu tydligare utbrottsförsöket DAX givit sig in på.

Analys DAX

Skulle DAX etablera sig över motståndet vid ca 13 240 bekräftas de kortsiktiga styrketecknen på ett kraftfullt sätt.

Om inte indexet orkar upp utan istället går under stödområdet vid ca 13 080 erhålls kortsiktigt intressanta säljsignaler.

Kortsiktigt inriktade aktörer kan därför använda eventuella rekyler ned till stödområdet vid ca 13 080-13 120 för köp för uppgång. Sikta sedan på uppgångar först och främst till motståndet vid ca 13 240. Och i andra hand till motståndet vid ca 13 525. Stopp loss förslagsvis strax under stödet vid ca 13 080.

Skulle stödet vid ca 13 080 brytas erhålls säljsignaler. Då kan man istället gå in för nedgång. Sikta på nedgångar till i första hand stödområdet vid ca 12 810-12 860. Stopp loss förslagsvis om DAX på nytt går över 13 100.

För långsiktigt inriktade investerare rekommenderar vi att man följer riktningen på den långa trenden därför agerar för fortsatt uppgång på DAX. Köp framför allt på tillfälliga nedåtriktade rekyler. Var däremot gärna lite försiktig och sätt en stopp loss om DAX skulle etablera sig under det viktiga stödområdet vid ca 12 810-12 860. För i så fall ser läget betydligt mer osäkert ut för den tyska börsen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto