Home > De stora IT-företagen blir bara större

De stora IT-företagen blir bara större

IT-företagen i USA är de som har ansvarat för stora delar av den vändning vi har sett på aktiemarknaden. Beslut från Fed har visserligen hjälpt, men inte ett enda av de stora IT-företagen har varit en besvikelse när man tittar på intäkter under pandemin.

Faktum är att det troligtvis är smart att se över vad det är som de stora IT-företagen gör för vårt samhälle, och vad deras roll är, för att sätta det hela i perspektiv. Alla har hört talas om Amazon, Google och Microsoft, men förstår verkligen alla hur stora dessa företag nu är?

Detaljer från IT-sektorn

Under sent 90-tal skapade IT-bubblan en av de största lågkonjunkturerna som den utvecklade världen har varit med om. Det tog ytterligare ett årtionde tills finanskrisen 2008-2009, och många marknadsdeltagare var rädda för att investera i IT-aktier under lång tid.

IT-aktierna är nu tillbaka, och av god anledning. Branschen förändrades, digitaliseringen överträffade alla förväntningar och IT-sektorn står nu för 45% av S&P500. Dessutom ansvarar sektorn för cirka 15% av global BNP. Om man tittar på dessa variabler är nivåerna högre än sent 90-tal. Av denna anledning är det nu många investerare som menar att ett ny bubbla formas.

En snabb titt på siffrorna bakom sektorns resultat visar dock en helt annan bild. Exempelvis levererar Amazon över 6 600 paket i minuter, och över 1,3 miljoner videosamtal görs varje minut. Dessutom spenderar konsumenter en miljon dollar på nätet varje minut, varje dag. Det finns många fler exempel, men jag antar att poängen har gått fram.

Det är svårt att argumentera med dessa siffror. Det som är ännu mer intressant är att de flesta investerare i IT-sektorn inte är bekanta med hur stora företagen är som de investerar i. Istället äger de eller spekulerar på en aktie för att den är populär.

Men, de stora IT-företagen blev populära bland konsumenterna tack vare den ökade digitaliseringen, och detta är inte något som kommer förändras någon gång snart.

Digitaliseringstrenden visar att allt fler kommer få åtkomst till internet under de kommande åren. Detta beror på att även folk på väldigt avlägsna platser får tillgång till internet, vilket leder till att antalet användare kommer öka. Pandemin har förändrat köpbeteenden. Vi spenderar mer tid med att köpa varor och tjänster på nätet än vad vi gjorde innan, vilket har varit väldigt positivt för IT-sektorn.

Därför hade det inte vara varit orättvist att jämföra IT-sektorn 2020 med bubblan under sent 90-tal. Det hade också varit helt fel.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto