Home > De största företagen i världen efter börsvärde

De största företagen i världen efter börsvärde

2020 innebar den snabbaste dippen mot en björnmarknad någonsin. När en marknad dippar med mer än 20% hamnar den i björnaktiga territorier, och när den stiger med mer än 20% inleds en tjurmarknad.

Under 2020 såg vi både den snabbaste dippen till en björnmarknad, och den snabbaste vändningen till en tjurmarknad.

Från det ögonblick då aktier tog sig mot tjuraktiga territorier har de aldrig tittat tillbaka. Med bara två handelsdagar kvar i år ligger amerikanska aktieindex på rekordhöga nivåer, och det gäller även för andra index i andra delar av världen (exempelvis Dax-indexet i Tyskland).

Vilka företag ökade mest?

IT-sektorn har tjänat mest på pandemin. Investerare satsade på dessa företag då distansarbete blev allt vanligare. Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Apple – alla tjänade på att folk tvingades spendera mer tid på internet.

Diagrammet ovan visar de 13 största företagen i världen baserat på börsvärde. Börsvärde räknas ut genom att multiplicera antalet offentligt tillgängliga aktier med priset på aktien.

Av dessa 13 aktier är det två som sticker ut. En av dem är Tesla.

2020 har varit det år då Tesla blev den högst värderade biltillverkaren i världen. Investerare är villiga att betala höga multiplar för företagets aktiepris i och med att allt förr eller senare måste ”bli grönare”, och Tesla har en stark fot i denna dörr som består av elbilar och andra tekniska lösningar.

Dessutom har vi Teslas inträde i S&P500, vilket har lett till att aktiepriset har fortsatt att stiga, och företaget har nu ett börsvärde på över 600 miljarder dollar. I och med det tog de sig förbi Berkshire Hathaway, det andra företaget med en oväntad närvaro på denna lista.

Det är oväntat då de har lyckats hålla sig så pass högt trots att investerare satsar mer på IT-aktier. Berkshire är inte ett IT-företag, men de är ett kontantrikt företag. En av Buffetts huvudsakliga principer är att investera i undervärderade företag med starka kassaflöden. Detta har lett till de investeringar som Buffett har gjort under 2020 där den tioprocentiga insatsen i de fem största handelshusen i Japan har varit mest anmärkningsvärd.

Folk gillar att jämföra den stigande IT-sektorn under 2020 med IT-bubblan på sent 90-tal och tidigt 2000-tal. Denna gång ser dock ut att bli annorlunda då industrin har mognat tillräckligt mycket för att fortfarande har utrymme att växa, och göra plats för nya konkurrenter.

Hur många av dessa företag kommer fortfarande toppa denna lista mot slutet av 2021?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto