Home > De tre bästa anledningarna till att köpa brittiska aktier 2022

De tre bästa anledningarna till att köpa brittiska aktier 2022

Sedan folkomröstningen om Brexit har brittiska aktier blivit billigare och billigare. De handlas nu till en rabatt på över 40%, något som inte har setts på mer än 30 år.

Brexit kan ha avslutats 2020, men de politiska och ekonomiska riskerna dröjer fortfarande kvar. Detta är en av anledningarna, och kanske den viktigaste, till varför den brittiska aktiemarknaden handlas till deprimerade värderingar som inte har setts under de senaste 30 åren.

Allt började med folkomröstningen om Brexit. Investerare tog snabbt ut sina pengar från aktiemarknaden och letade efter högre avkastning när osäkerhet rådde.

Här är tre anledningar till att överväga att köpa brittiska aktier 2022: en värderingsrabatt på 40% till globala konkurrenter, en uppgång i M&A-aktiviteten och Bank of Englands penningpolitik.

40 % värderingsrabatt till globala konkurrenter

Sedan folkomröstningen om Brexit har de brittiska aktiernas värdering sjunkit avsevärt. Om vi sätter nedgången i ett historiskt sammanhang ser vi att de är billigare än i slutet av 90-talet. Är detta bara på grund av Brexit?

Ett annat argument för att investerare inte lade bud på den brittiska aktiemarknaden var att företagen representerar den gamla ekonomin, där tekniksektorn är underrepresenterad. Verkligheten visar dock på många företag inom områden som fintech och life science och cybersäkerhet och spel.

M&A-aktiviteten tog fart

Värderingsrabatten kunde inte ignoreras av investerare, vilket antyddes av den ökade M&A-aktiviteten. Ett svagt pund i kombination med billiga brittiska aktier var två goda incitament för M&A-aktiviteten att öka.

2021:s första termin gav den största ökningen av privata affärer på över ett decennium, vilket innebar att investerare skyndade sig att gå efter billiga offentliga företag och göra dem privata.

Bank of England mer tillmötesgående än Fed

Slutligen spelar Bank of Englands penningpolitik också en avgörande roll på aktiemarknaden. Centralbanken är på väg att höja räntan och följer i Feds fotspår. De brukar dock ligga ett steg efter. I praktiken betyder det att Bank of England skulle strama åt penningpolitiken långsammare än Fed till börsens fördel. Skulle den nya COVID-19-varianten bli ett bekymmer och ändra den penningpolitiska kursen, är förnyade lättnader också hausse för brittiska aktier.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto