Home > De tre bästa anledningarna till att sälja olja 2022

De tre bästa anledningarna till att sälja olja 2022

Oljans rally avtog i slutet av handelsåret, och WTI-råoljepriset är långt ifrån sina årliga toppar. Så vad kan utlösa ytterligare svaghet?

Oljepriset steg 2021. Den inledde året runt $48 och steg hela vägen till $84 innan den tappade i vinst.

På sin väg upp har oljepriset utlöst stigande inflation runt om i världen. Efter att den föll under noll 2020 på grund av svag efterfrågan orsakad av covid-19-pandemin, hoppade oljan kraftigt, och det gjorde inflationen också. Nuförtiden ligger inflationen på decennierhögsta i utvecklade ekonomier och centralbanker tvingas strama åt penningpolitiken snabbare än de ville.

Oljans tekniska bild ser hausseartad ut medan priset håller sig över nyckelområdet $60. Ett fall under skulle utlösa mer svaghet på medellång och lång sikt, men vad kan orsaka ett sådant steg? Här är tre möjliga orsaker till att oljepriset kommer att tanka 2022 – geopolitik, ökat utbud och övergången till alternativa källor.

Geopolitik

Ett av de större hoten mot oljepriset 2022 kommer från den geopolitiska arenan. Närmare bestämt det nya kärnkraftsavtalet med Iran. Om det nås, och detta är ett stort om, kommer affären att ge 1,3 miljoner fat olja per dag till marknaden, och bara det räcker för att förskjuta balansen mellan utbud och efterfrågan.

Ökat utbud

På tal om utbud kan OPEC- och OPEC+-länder vara benägna att öka utbudet på grund av de högre oljepriserna. Dessa länder är trots allt beroende av sina oljeintäkter och högre oljepriser är frestande och kan leda till att mer olja kommer ut på marknaden.

Dessutom förväntas den globala efterfrågan på olja nå 100 miljoner fat/dag. Även om det är ett stort antal, är det fortfarande 1 miljon fat/dag från nivåerna före pandemin. Slutligen kan efterfrågan också påverkas av den pågående covid-19-pandemin.

Energiomställning

Övergången till alternativa energikällor har börjat. Länder i den utvecklade världen gör imponerande framsteg, vilket i slutändan kan påverka oljepriset. De årliga investeringarna i alternativ energi ligger för närvarande på 1 biljon dollar och stiger, medan de offentliga energibolagens beräknade investeringar bara är 500 miljarder dollar för perioden 2022-2030.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto