Home > De tre bästa anledningarna till att tona ut Fed 2022

De tre bästa anledningarna till att tona ut Fed 2022

Amerikanska aktier handlades högre under 2021 trots att Fed levererade en hökaktig överraskning under den sista delen av året. Kan aktier fortfarande stiga trots en hökaktig Fed?

När Fed började strama åt de finansiella förhållandena fortsätter börsens rally. Den här veckan gjorde S&P 500 ett nytt rekord någonsin, trots att Fed började minska sina tillgångsköp från 120 miljarder dollar till 105 miljarder dollar i december.

Kvantitativa lättnader var den främsta anledningen till att aktier steg under pandemin. Varför gör de det fortfarande när Fed avvecklar de?

Här är tre anledningar till att tona ut Fed-åtgärderna 2022: balansräkningen fortsätter att expandera, lite inflationserfarenhet och den stigande aktiemarknaden.

Få människor med inflationserfarenhet

Fed blev ännu mer hökaktig i december än vad marknadsaktörerna antog. Inför fyra decenniers hög inflation tillkännagav Fed en fördubbling av takten för att minska sina tillgångsköp.

I år var allt i brist, och därför accelererade priserna på varor och tjänster. Många faktorer som bidrar till prispressen, såsom lediga jobb eller fartyg som väntar i hamnar. Med prognos för att trycket ska lätta kommer inflationen så småningom att gå tillbaka till 2%-2,5% 2022. Hur som helst är det få personer med erfarenhet av inflation i finansbranschen – inklusive hos Fed, så överraskande beslut bör inte uteslutas.

Balansräkningen växer hela tiden

Trots nedtrappningen ökade balansräkningen. När allt kommer omkring innebär nedtrappning fortfarande att köpa tillgångar, om än i en långsammare takt. Men balansräkningen ökade med 140 miljarder dollar under de första 23 dagarna i december – mycket mer än den tidigare kvantitativa lättnadstakten.

Många faktorer ledde till en sådan expansion, såsom löptider, men faktum är att de finansiella förhållandena lättade ännu mer trots nedtrappningen. Därför bör aktierna ligga kvar under nästa år.

Fed riskerar inte att dra åt för snabbt

På tal om aktier så riskerar inte Fed att dra åt för snabbt om aktiemarknaden visar tecken på utmattning. En stigande börs leder till att förmögenhetseffekten bygger upp och hjälper till med ekonomisk tillväxt. Därför kan Fed strama åt de finansiella villkoren 2022, men de kommer inte att riskera att göra det för snabbt för att inte äventyra framstegen 2021.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto