Home > De tre bästa anledningarna till att vara hausseartad till aktier 2022

De tre bästa anledningarna till att vara hausseartad till aktier 2022

S&P 500 nådde en ny all-time high denna vecka – den 69:e för året. Vad följer 2022?

Börsrallyt fortsatte för nionde året i rad. Detta år var särskilt intressant på grund av utmaningarna från covid-19-pandemin och den pågående ekonomiska återhämtningen.

Centralbanker och regeringar över hela världen har lagt till monetära, respektive finanspolitiska stimulanser, för att hjälpa den ekonomiska återhämtningen. Men nu när stimulansen gradvis dras tillbaka, kommer börsrallyt att fortsätta under 2022?

Här är tre skäl att tro att det gör det: historisk data, jultomterallyt och stark ekonomisk tillväxt.

Historisk data pekar på fler framsteg

Den här veckan har S&P 500-indexet gjort en ny all-time high. Inte för att det var något ovanligt, eftersom det var den 69:e rekordnivån någonsin under året, men marknadens förmåga att gå så högt har viss förutsägelsekraft.

Till exempel var 1995 det enda året med fler rekord-stängningar – 77. Men intressant nog följdes en sådan utveckling av ytterligare fem år när indexet också nådde flera rekord. Därför kan vi säga att biasen är hausse även för 2022.

Den bästa starten på jultomtarrallyt på 21 år

I december fick börsen den bästa starten på jultomterallyt på 21 år. En snabb titt på vad som hände under de efterföljande månaderna och kalenderåret efter ett jultomterally avslöjar mestadels hausse snarare än baisse.

Stark BNP-tillväxt

Den amerikanska ekonomin förväntas växa 2022 med 4–4,5%. 2021 var året då penning- och finanspolitiken spelade en stor roll för den ekonomiska tillväxten, men det förändras 2022. Federal Reserve har bråttom att ta bort den monetära stimulansen på grund av att inflationen nått den högsta nivån på 39 år. Det betyder dock inte att stramare finansiella villkor kommer att skada den ekonomiska tillväxten.

Det är dags för konsumenter, produktivitet, småföretag och kapitalinvesteringar att spela sin roll i nästa steg av ekonomisk tillväxt. Som sådan bör S&P 500 stödjas av andra beståndsdelar som överträffar.

Till exempel stängde S&P 500 på 52 veckors högsta förra veckan. Däremot har mer än 330 företag som handlar på New York-börsen nått en 52-veckors lägsta. Därför bör en stark comeback och en konsolidering av FAANG-bolagen 2022 driva på börsrallyt ytterligare.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto