Home > Delar av Stockholmsbörsen på väg till Vilnius.

Delar av Stockholmsbörsen på väg till Vilnius.

Nasdaq, bolaget som ansvarar för Stockholmsbörsen, planerar att lägga ned delar av verksamheten i Stockholm och flyttar den utomlands.

Det uppger Dagens Industri.

Enligt vad di.se erfar kan upp till 100 tjänster på Stockholmsbörsen försvinna utomlands och de avdelningar som flyttar är de som ansvarar för den dagliga driften av börsen till exempel administration och kundservice.

Enligt uppgifter kan även tjänster inom derivatsidan och clearinghuset höra till de tjänster som flyttar i framtiden. Det skulle innebära att den infrastruktur som tidigare kallades för börsen helt flyttar utomlands och kvar blir nästan bara serverhallar, framgår det vidare.

Nasdaq driver även börsen i den litauiska huvudstaden Vilnius. Det är dit verksamheten håller på att flyttas, enligt DI.se.

”Det här innebär att nästan all börsverksamhet försvinner från Stockholm. Det som finns kvar är i princip bara ett säljkontor”, säger en källa med insyn till Di.

Marknadsövervakningen ska dock inte beröras utan stannar tills vidare i Stockholm.

Enligt Nasdaq handlar det om betydligt färre tjänster än de siffror som uppgetts för Dagens Industri. Tidningen har fått svar på frågor via mejl av Stockholmsbörsens kommunikationschef, Christina Malmberg Hägerstrand.

”Vi planerar att flytta ett antal tjänster till Vilnius, vi har just informerat vår personal om denna planerade förändring och jag vill inte gå händelserna i förväg innan allt är klart. Det handlar om en betydligt mindre siffra än det spann du nämner och av de eventuellt berörda kommer merparten stanna i huset här i Stockholm för att jobba med andra uppgifter”, skriver hon i ett mejl till Di.

Nasdaq köpte OMX år 2007 och tog då över driften av Stockholmsbörsen. Nasdaq äger även börserna i Helsingfors och Köpenhamn.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto