Home > Den amerikanska arbetsmarknaden laddar inför ett uppsving

Den amerikanska arbetsmarknaden laddar inför ett uppsving

På fredag kommer NFP-rapporten, och den lär visa en ekonomi som laddar inför ett uppsving. Den snabba vaccinationstakten tillsammans med finansiellt och monetärt stöd har lett till att den amerikanska ekonomin tar sig ur lågkonjunkturen snabbare än vad man från början trodde.

Medan arbetsmarknaden återhämtar sig ligger den fortfarande under nivåerna som sågs innan pandemin. Det är för tidigt att jämföra med nivåerna innan pandemin, men tidiga indikationer pekar mot en starkare rapport på fredag.

USA förväntas addera över 600 000 nya jobb

Den amerikanska ekonomin förväntas addera 633 000 nya jobb och fortsätta den positiva trend som har kunnat synas på sistone. Som alltid följs NFP-rapporten av andra viktiga rapporter som på egen hand kan få dollarn att röra på sig.

Förra månaden nådde den sysselsätta befolkningen 57,6%, vilket är aningen högre än föregående månad och en del av en stigande trend. De genomsnittligt arbetade timmarna i industrin fortsatte även vara positiva, vilket pekar mot en återhämtande sektor.

Störst fokus i denna fredags rapport kommer handla om arbetslöshetsgraden. Denna förväntas minska ytterligare, till 6% efter förra månadens 6,2%.

Innan man blir för uppspelt över detta bör dock investerare tolka rapport i relation till den realistiska arbetslöshetsgraden. Denna grad har att göra med justerad arbetslöshetsgrad efter omständigheter som har orsakats av pandemin, och ligger på runt 2% högre än den officiella arbetslöshetsgraden.

Detta mellanrum behöver fyllas snabbt, och risken i denna veckas rapport är att den amerikanska ekonomin har lagt till ännu fler jobb än prognosen. Medan 633 000 är en stor siffra finns det en stor chans att de faktiska siffrorna slår prognosen tack vare den ökade vaccinationstakten och Fed:s penningpolitiska åtgärder.

Vad gäller dollarn blir det en viktig vecka. Dollarn köps och säljs med en blandad ton, och ökar mot euron men är fortsatt svag mot exempelvis Bitcoin. Aktiemarknaden ligger också nära sina toppnoteringar, trots att dollarn har stigit på sistone.

Allt sammantaget kan vi förvänta oss att investerare behåller lugnet inför NFP, och att volatiliteten ökar dramatiskt på fredag. Eftersom fredagen är en helgdag bör traders förbereda sig på bredare spridningar än vanligt. Samtidigt inleds en ny handelsmånad denna vecka, så positioneringen innan och efter NFP-rapporten kommer påverka marknadsflöden.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.