Home > Den amerikanska arbetsmarknadens återhämtning saknar momentum

Den amerikanska arbetsmarknadens återhämtning saknar momentum

I går handlade allt om jobbdata i USA. I och med den 4:e juli släpptes Non-Farm Payrolls (NFP) en dag tidigare – på en torsdag istället för en fredag.

NFP kommer ut varje månad, den första fredagen varje månad, och handlar om antalet jobb som skapats under föregående månad i USA i samtliga sektorer förutom inom lantbruket. NFP är dock inte den enda ekonomiska datan som ger ledtrådar om hur det går för arbetsmarknaden. Varje torsdag visar Initial and Continuing Claims antalet människor som ansökte som arbetslöshetsersättning under föregående vecka.

Denna vecka släpptes båda dessa samma dag samtidigt. Men, datan visade två olika saker.

13 veckor i rad med lägre arbetslöshetsansökningar

Antalet arbetslöshetsansökningar minskade för den 13:e veckan i rad med 1,427 miljoner under veckan som avslutades förra fredagen. Detta är en enastående förbättring från de nästan 10 miljoner människor som ansökte om arbetslöshetsersättning under de första två veckorna av coronavirus-pandemin.

Med tanke på att USA varje vecka ser hur över en och en halv miljon människor blir arbetslösa är detta inte ett tecken på ekonomisk tillväxt utan snarare svaghet. Dessutom fortsätter sysselsättningen att vara ojämn. Både kön och hudfärg spelar en viktig roll då arbetslösheten för svarta, latinamerikanska och vita arbetare ser olika ut.

En annan sak att överväga är faktumet att antalet människor som ansöker om arbetslöshetsersättning har varit relativt stabil men förhöjd under de senaste tre veckorna. De senaste fyra veckorna var det i snitt 1,5 miljoner människor som ansökte om arbetslöshetsersättning och frågan är nu om ekonomin kommer klara av att återhämta sig så att denna siffra kan börja gå ner.

Marknaden förväntade sig en lägre siffra (1,35 miljoner), och resultatet var därmed värre med cirka 100 000. Med tanke på att NFP stal all uppmärksamhet, då rubriken slog förväntningarna, gick besvikelsen från arbetslöshetsansökningar relativt tyst förbi.

Tyvärr fick vi inte återkommande arbetslöshetsansökningar tillsammans med nya arbetslöshetsansökningar denna vecka. Det är först när vi har båda dessa uppgifter som vi kan dra slutsatser om det verkliga antalet människor som tar sig in och ut ur arbetsmarknaden. Fram till dess kan vi bara göra kvalificerade gissningar.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto