Home > Den amerikanska centralbankens ordförandes tal belyser veckans agenda

Den amerikanska centralbankens ordförandes tal belyser veckans agenda

Veckan som vi har framför oss kommer inte se särskilt mycket i form av nya ekonomiska uppgifter. Senaste fredagen såg vi hur NFP-rapporten bekräftade det värsta tänkbara scenariot för den amerikanska jobbmarknaden. Detta bekräftade att USA nu har närmare 15% arbetslöshet. Denna veckas data kommer troligtvis peka i en liknande riktning, då allt fler anmäler sig arbetslösa och försäljning från detaljhandeln görs offentlig.

Som vanligt inleds veckan relativt långsamt när det kommer till ekonomisk data. Måndagar brukar inte vara den dag då viktiga ekonomiska nyheter släpps.

På tisdagen förväntas CPI i USA visa ytterligare sänkning (-0,7%) för månaden, vilket kan jämföras med -0,4 i mars. Minskningen i inflationstakt är normal, med tanke på att priset på olja för bara ett par veckor sedan blev negativt för första gången någonsin.

Den amerikanska centralbankens mandat om prisstabilitet och skapande av arbetstillfällen håller på att hotas för andra veckan i rad. Efter förra veckans fruktansvärda jobbdata kommer denna veckas inflationssiffror återspegla den svåra situationen som den amerikanska centralbanken står inför.

På onsdagen kommer den amerikanska centralbankens ordförande, Jerome Powell, delta på ett webbseminarium som arrangeras av the Peterson Institute for International Economics. Han förväntas prata om dagens ekonomiska läge och frågor från publiken förväntas komma.

Det är normalt för medlemmar i den amerikanska centralbanken att delta i schemalagda möten, webbseminarier, intervjuer och diskussioner under perioden mellan två möten. De förstärker ofta nyligen tagna beslut och budskap för att se till så att marknaden till fullo förstår den amerikanska centralbankens perspektiv.

Vad kommer Powell säga?

Fokus kommer ligga på detaljer angående de kvantitativa lättnadsåtgärder som just nu pågår i USA, och viktigast av allt enligt många, framtida stimulanspaket. Det är nu tydligt för alla att Coronavirus-krisen inte kommer försvinna särskilt enkelt, och att ekonomisk återhämtning inte kommer ske i form av en V-kurva, vilket man till en början hade hoppats på.

Ekonomisk och monetär stimulans räcker för att få marknaderna att flytta på sig. Under sådana villkor bör den amerikanska centralbanken uttrycka att de är redo att göra allt de kan, något som marknaden nu tar för givet.

När vi talar om marknaden avslutade DJIA och S&P500 förra veckan med en högre notering, vilket innebar att många investerare höjde på ögonbrynen och frågade sig ifall de hade tappat fattningen. Men om historien har lärt oss något är det att baisseartade marknader återhämtar sig skarpt och aggressivt, och ofta blir starkare än innan nedgången.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.