Home > Den amerikanska detaljhandeln dippade oväntat i februari

Den amerikanska detaljhandeln dippade oväntat i februari

Den viktigaste ekonomiska rapporten i USA inför dagens Fed-beslut och ekonomiska prognos släpptes igår. Detaljhandeln presenteras i form aven månatlig rapport, och den visade sig sjunka med 3% i februari, vilket var en överraskning för många.

Det är dock inte överraskande att rapporten inte skapade så mycket aktivitet på finansiella marknader då traders föredrar att fokusera på den större händelsen, nämligen Fed:s beslut, innan de satsar på ekonomins riktning. Siffrorna var inte heller så illa som rubrikerna antyder.

Detta är anledningen.

Siffrorna från januari reviderades högre

Den amerikanska detaljhandeln visade en nedgång på -3% för februari, men detta kompenserades av en revidering av januari månads siffror högre. Försäljningen i januari reviderades upp från 5,9% till 7,6%, vilket täcker upp stora delar av dippen i februari. Kontrollgruppen reviderades även från 6% till 8,7%, vilket nästan kompenserar för hela dippen i februari.

En annan positiv faktor att betänka är det fruktansvärda väder vi har sett i USA under februari, vilket även drabbade försäljningen. Man bör därmed inte läsa in för mycket i dessa siffror utan istället fokusera på helhetsbilden, som består av hanteringen av hälsokrisen, det finansiella stödpaketet, besparingsgraden samt att sommaren är på väg.

Besparingsgraden ligger inte bara högt i USA utan i hela världen i de avancerade ekonomierna. Diagrammet ovan visar en jämförelse mellan stora ekonomier där Storbritannien, Kanada och USA leder vägen. Medan dessa siffror hänvisar till Q2 2020 har inte mycket förändrats sedan dess.

Poängen här är att det finns mycket pengar undanstoppade, och dessa pengar är redo att användas i ekonomin. Turismen exempelvis är en industri som drabbades värst av pandemin. Om pandemin avtar och vädret blir varmare kan dessa besparingar användas under de kommande månaderna. Hur man än ser på det lär därmed försäljningen i detaljhandeln öka framöver, och inte bara i USA utan i hela den utvecklade världen.

När detta har skett tidigare har den globala ekonomiska tillväxten överstigit prognoserna. Kommer samma sak ske under 2021?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.