Home > Den amerikanska dollarn slår tillbaka – temporär korrigering eller starten på en ny trend?

Den amerikanska dollarn slår tillbaka – temporär korrigering eller starten på en ny trend?

Den amerikanska dollarn har på sistone stigit på valutamarknaden, trots att säljare kliver in vid varje ny hög notering. AUDUSD-paret var exempelvis ett av de starkaste under 2020, och hittills under 0221, men föll hela vägen från 0,88 till 0,7620 på bara ett par dagar. EURUSD gjorde samma sak, och stora delar av valutamarknaden följde liknande prisförändringar.

En förklaring till dollarns nya styrka kommer från den ökade avkastningen i USA. När obligationsräntan stiger skyndar sig investerare bort från aktier, vilket leder till att dollarn stärks. Detta var åtminstone det man trodde från början, när Nasdaq 100 sjönk från sina höjder under två dagar i rad för cirka en vecka sedan. Detta ledde till att EURUSD sjönk från 1,2240 och AUDUSD från 0,80. På bara ett par dagar har den amerikanska dollarn skördat offer på marknaden.

Aktierna vände dock. Dow Jones slog två rekord i rad, och Nasdaqs stigning igår är en härlig hämnd för de tjurar på marknaden som satt fast vid de senaste höga nivåerna. Dollarn vände ändå inte, utan korrigerades knappt alls, vilket signalerar att denna korrelation eventuellt har slutat gälla för tillfället.

Spekulativa korta USD-positioner nådde extrema nivåer under 2021

Mot slutet av 2020 och i början av detta år har korta positioner på den amerikanska dollarn nått extrema nivåer. Alla satsade på att dollarn skulle minska, vilket avslöjades av det enorma konsensus som fanns på marknaden i december 2020. Till följd av det bör det inte komma som en överraskning att dessa korta positioner översteg två standardavvikelser från neutralitet, vilket ledde till signaler om en skarp vändning.

Förra gången den amerikanska dollarn såldes så aggressivt vände dollarindexet dramatiskt. Kommer vi se en liknande reaktion denna gång?

Vad kan man säga om det senaste stödpaketet på 1,9 biljoner dollar som snart kommer skickas ut i den amerikanska ekonomin? Det bör leda till att dollarn säljs, åtminstone om vi använder konventionell visdom.

Jobbrapporten i fredags presenterade dock ett annat perspektiv. Då vaccinen nu rullas ut, antalet COVID-19-fall minskar, räntorna stiger och arbetslösheten minskar är det svårt att argumentera för något annat än en lägre dollar. För att inte nämna inflationen – inflationen i Core-segmentet ligger fortfarande på bekväma nivåer.

Senare idag kommer CPI i Core-segmentet (dvs. Core-inflation), och den förväntas ligga på 0,2% på en månatlig basis. Detta kan vara precis det som krävs för att se om den senaste trenden för dollarn är starten på en större trend eller om det bara är en korrigering.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.