Home > Den amerikanska ekonomin klättrar ut ur lågkonjunkturen

Den amerikanska ekonomin klättrar ut ur lågkonjunkturen

Som ekonomisk indikator anses arbetslöshetsgraden vara opålitlig när man ska tolka rådande marknadsförhållanden. Detta beror på att den eftersläpar affärscykeln, och det är därför investerare och traders sällan använder sig av den. De är oroliga för att ekonomin redan har rört sig.

Det är sant att denna indikator eftersläpar med cirka sex månader, men den erbjuder ändå värdefull information om en ekonomi. En trend inom nya jobb är ofta viktigare än andra indikatorer, oavsett om det rör sig om ledande eller sammanträffande sådana.

I fredags avslöjade NFP-rapporten att den amerikanska ekonomin lade till 379 000 nya jobb, vilket är en enastående siffra. Dessutom reviderades föregående rapport uppåt, vilket gjorde siffrorna ännu mer imponerande.

Det är dock fortfarande en lång väg mot full återhämtning.

Optimism i USA efter den senaste NFP-rapporten

Trots den positiva NFP-rapporten finns det de som pratar om försiktighet. Kritiker menar att detta är goda nyheter, men att siffrorna eventuellt endast är temporära och att vägen är lång mot full sysselsättning och ekonomisk återhämtning.

De har rätt. Enligt ett par studier måste marknaden skapa 1,5 miljoner jobb i månaden för att nå nivåerna innan pandemin under 2021, och 758 000 jobb i månaden för att nå denna nivå under 2022. Om man satsar på 2024 krävs fortfarande 379 000 jobb i månaden.

Detta är siffror baserat på det vi visste innan COVID-19. Det som följer är en annan historia då ekonomin reagerar annorlunda beroende på olika former av ekonomiskt stöd till följd av hälsokrisen.

Denna långa resa måste börja med ett första steg. Medan jobbmarknaden fortfarande är timid bygger den momentum för varje månad som går. Kritiker bör påminnas om att pandemin har varit en aldrig tidigare skådad kris, vilket innebär att dessa siffror är imponerande, trots att de inte har nått nivåerna innan pandemin än.

Optimism är det som nu råder. USA ser ljuset i slutet på tunneln, och marknaderna tvekar inte inför att återspegla det.

Den amerikanska dollarn har haft en blandad reaktion till rapporten. Till en början steg den, men gav sedan tillbaka en del av det då aktiemarknaden tvekade efter nyheterna. Denna vecka blir avgörande med tanke på att senaten nu har godkänt en annan runda finansiellt stöd över helgen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.