Home > Den andra sidan av EU

Den andra sidan av EU

EU skapades för flera årtionden sedan och hade som grund en önskan att avsluta fler århundraden av krig mellan europeiska nationer. Skeptiker existerade då och existerar fortfarande. Hur skulle man egentligen tro på att fransmän plötsligt skulle bli vänner med tyskar, eller att de södra ekonomierna skulle komma ikapp de nordiska?

Verkligheten innebar en trevlig överraskning. Efter många problem har de europeiska nationerna arbetat tillsammans och blivit en av de främsta framgångssagorna bland monetära unioner i världshistorien.

Det finns dock fortfarande diskrepanser, och under en kris blir dessa tydliga.

Vilka är det som ger och vilka är det som tar?

En artikel i Financial Times denna vecka belyste vilka länder det blir som tjänar mest på återhämtningsfonden i EU. Det är inte överraskande att de nordiska länderna bidrar mest till fonden.

Diagrammet ovan innebar att diskussioner började inledas om hur fördelningen egentligen går till. Hur tyska besparare och svenska företag spenderar pengar för att hjälpa Rumänien, Polen och Kroatien.

Till viss del är detta helt korrekt, men det är alltid bäst att ta en titt på helhetsbilden innan man bildar sig en åsikt.

Efter skapandet av en separat marknad, vilket är en av de största framgångarna för EU, är det en del länder mitt i Europa som har glömt bort att de plötsligt fick tillgång till flera hundra miljoner människor att sälja sina produkter till – utan gränser. Plötsligt glömde Sverige att Ikeas bästa butik när det kommer till försäljning/kvadratmeter i över ett årtionde har befunnit sig i Bukarest. Och plötsligt glömde folk att tyska Metro, återförsäljaren, dramatiskt har ökat sin expansion i östra Europa.

Denna expansion mot öst har varit det som gjort Europa så starkt idag. Genom att lägga till nya människor på marknaden kan de idag nå 500 miljoner människor. Detta i sin tur innebär att EU har fått starkare inflytande på förhandlingsbordet.

Med andra ord ligger sanningen alltid någonstans i mitten. Ja, de södra länderna behöver hjälp just nu, precis som de har behövt tidigare och precis som de antagligen kommer behöva det i framtiden. Ja, EU hjälpte även de södra länderna under Euro-krisen. Samma sak gäller dock på andra hållet – de södra länderna hjälpte de övriga att uppnå hållbar ekonomisk tillväxt, samtidigt som euron har hjälp länderna att inte få en valuta som sticker i väg, vilket annars hade kunnat bli fallet för Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Allt sammantaget är sådana diskussioner aldrig konstruktiva. När det blir jobbigt håller man ihop och kämpar tillsammans. Detta är precis det Europa nu bör göra, annars kommer de finansiella marknaderna känna av dess svaghet och trycka upp avkastningen till EU-medlemmarnas nackdel.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.