Home > Den australiska detaljhandeln förbättrades i juni

Den australiska detaljhandeln förbättrades i juni

Den preliminära omsättningen i detaljhandeln i juni växte med 2,4% i Australien. Detta är den tidigaste konsumtionsrelaterade rapporten i ekonomin. Medan det inte låter som särskilt mycket visar den australiska statistikbyrån (ABS) på en ökad omsättning på 8,2% jämfört med i juni 2019. Detta satte igång investerarnas intresse då den ekonomiska chocken från COVID-19 började påverka ekonomin tidigt i mars i år.

Den australiska dollarn (AUD) är en av de bäst presterande valutorna på FX-marknaden. Den har stigit jämfört med andra valutor under de senaste handelsveckorna, vilket återspeglar investerarnas förtroende för den australiska centralbankens förmåga att skapa stark penningpolitik, men även ett förtroende för den australiska ekonomins förmåga att återhämta sig.

Snabb kinesisk återhämtning en bidragande orsak

En faktor som verkligen hjälpte den australiska ekonomin var den tidiga återhämtningen av den kinesiska ekonomin. När nedstängningarna startade i västvärlden och i Australien började den kinesiska ekonomin öppna upp igen, och aktiviteten satte igång sakta men säkert.

Då en stor del av Australiens export går till Kina var Australiens ekonomi en av de första att gagnas av sin närhet till den kinesiska ekonomin. Därmed flödade det in pengar i den australiska ekonomin, vilket hjälpte Australien att lindra chocken från coronaviruset.

Detaljer från detaljhandeln i juni 2020

Ökningarna i juni 2020 leddes av matleveranstjänster, restauranger och nätshopping. Livsmedelsbranschen växte också, dock endast med 0,9% jämfört med föregående månad. På andra sidan spektrumet har hushållsvaror minskat, men trots denna minskning är siffrorna ändå bättre än under en liknande period 2019.

Återigen gagnas AUD av de positiva siffrorna. Under en vecka utan viktiga ekonomiska rapporter från andra delar av världen har AUD-paren framförallt förlitat sig på de protokoll från RBA som släpptes tidigare denna vecka och aktiemarknadens utveckling i USA.

Sedan coronavirus-pandemin har AUD-paren köpts och sålts i stark korrelation med den amerikanska aktiemarknaden. AUDUSD och AUDJPY förflyttade sig tillsammans med aktiemarknaden medan EURAUD förflyttade sig i omvänd korrelation.

Inom en snar framtid kommer dessa korrelationer förändras. När ekonomisk data, och inte virusets utveckling, blir det viktigaste för investerare igen lär AUD inte längre sammankopplas lika nära med den amerikanska aktiemarknaden.

Fram till dess, i och med att alla centralbanker har sänkt sina räntor till nivåer som ligger nära noll, finns det inte mycket incitament för investerare att titta på andra anledningar att investera i jakten på hög avkastning.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto