Home > Den brittiska arbetsmarknaden återspeglar effekterna av både pandemin och Brexit

Den brittiska arbetsmarknaden återspeglar effekterna av både pandemin och Brexit

Traders och investerares fokus handlar just nu om Fed-ordförandens två dagar långa anförande och EU-toppmötet, men det släpps samtidigt andra intressant ekonomiska rapporter. Exempelvis kom siffrorna från arbetsmarknaden i Storbritannien, där både fortsatta arbetslöshetsansökningar och arbetslöshetsgraden släpptes för två dagar sedan.

Rapporten visade att 86 600 människor ansöker om arbetslöshetsersättning i Storbritannien, vilket står i stor kontrast till den förväntade siffran på 9 000. Om man ska se det från den positiva sidan stabiliserades arbetslöshetsgraden på runt 5%.

Då Storbritannien är ett av de länder som har vaccinerat stora delar av sin vuxna befolkning mot COVID-19 är det värt att jämföra dessa siffror med liknande länder. Om vi jämför med USA har arbetslöshetsgraden minskat signifikant där, samtidigt som den stiger i Storbritannien. Den stora skillnaden är de finansiella åtgärderna i de två länderna.

Precis som i andra europeiska länder har åtgärderna i Storbritannien fokuserat på företagen, inte befolkningen. I skarp kontrast till detta fokuserade USA på att stötta hushållen direkt. Därmed är denna trend ännu mer oroande för Storbritannien, och innebär att man bör ta en närmare titt på arbetsmarknadsrapporten för mars 2021.

Detaljer i den brittiska arbetsmarkandsrapporten mars 2021

Kortfattat kan man säga att rapporten är rörig. Å ena sidan sjönk oväntat arbetslöshetsgraden, men samtidigt sjönk sysselsättningen. Den utländska arbetskraften minskade även skarpt, även om den minskade med mindre än förra rapporten.

Det mest oroande kommer från att tolka månaderna under pandemin. ONS avslöjade att nästan 700 000 människor blev av med sina jobb under pandemin, och det mest slående här är att 88% av de som blev av med sina jobb var under 35 år gamla. Över 180 000 lämnade Storbritannien förra året, framförallt på grund av den osäkerhet som råder kring Brexit, och faktumet att jobben har blivit färre.

Om vi återgår till rapporten finns det ett par positiva saker som är värda att nämna. En av dessa är att ekonomin skapade 68 000 nya jobb i februari jämfört med föregående månad. Inaktivitetsgraden är dock fortsatt hög och till och med högre än under 2020 på 21%. För ett land som är nedstängt är detta dock helt normalt.

Allt sammantaget var det en blandad rapport som påverkades positivt av att över fem miljoner människor är permitterade och att arbetsgivarna har anpassat sig till restriktionerna. GBP uppskattade dock inte rapporten, då pundet sjönk både mot euron och dollarn efter att rapporten släpptes.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.