Home > Den brittiska arbetsmarknaden fortsätter att förbättras

Den brittiska arbetsmarknaden fortsätter att förbättras

Efter Columbus Day i USA förbereder sig de finansiella marknaderna på en av de viktigaste handelsveckorna fram tills det amerikanska presidentvalet. Denna vecka kommer alla fokusera på Storbritannien och det brittiska pundet då det så kallade ”Brexit-toppmötet” sätter igång om två dagar.

Samtidigt har marknaden precis fått reda på att den brittiska arbetsmarknaden fortsätter att förbättras. Dagens Claimant Count Change-rapport visade att ytterligare 281 000 människor har ansökt om arbetslöshetsersättning, vilket är betydligt lägre än prognosen på 788 000. Med andra ord beror det på hur man ser på datan.

Arbetslöshetsgrad i september 2020 och hur GBP reagerade

Claimant Count Change i Storbritannien liknar Initial Jobless Claims i USA. I Storbritannien är detta dock en av de viktigaste ekonomiska rapporterna, medan det i USA anses vara aningen mindre viktigt. I USA är det NFP (Non-Farm Payrolls) som stjäl all uppmärksamhet.

Ju färre ansökningar desto bättre är det för både ekonomin och valutan. Marknadens rapport ledde dock inte till att GBP rörde på sig. Faktum är att GBP har stått stilla ett tag nu.

GBPUSD har hittat ekvilibrium på cirka 1,30. Nyligen avancerade paret till 1,35 men gick snabbt tillbaka ned till 1,27 innan den gick tillbaka till 1,30. Detta innebär att marknaden förväntar sig något annat och fokuserar på helhetsbilden.

Liknande prisförändringar kan ses på GBPCHF-paret. Detta är ett valutapar som historisk sett haft högre volatilitet än många andra FX-par. Men inte under 2020!

Efter dippen i mars, som ledde till att CHF ökade i värde, har GBPCHF-paret återhämtat sig hela vägen till 1,20. Detta var dock flera månader sedan, och under tiden har prisförändringarna suttit fast under men nära 1,20. Fram tills det att marknaden vet något specifikt om Brexit kommer ekonomisk data som Claimant Count Change helt enkelt inte orsaka prisförändringar, oavsett vad rapporten visar.

Det kommande EU-toppmötet kommer ge mer klarhet om Brexit. Efter EU:s senaste drag (det vill säga att inleda en juridisk process mot Storbritannien) kan vi förvänta oss intressanta utvecklingar mot veckans slut.

Om det finns en tidpunkt då man bör reducera risken på GBP-par är det nu. Volatiliteten kommer stiga dramatiskt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.