Home > Den brittiska centralbanken genomför inga förändringar – väntar på fler ekonomiska händelser

Den brittiska centralbanken genomför inga förändringar – väntar på fler ekonomiska händelser

Denna vecka har handlat om centralbankernas beslut och penningpolitiska utlåtanden. Under onsdagen var det Fed i USA som var i fokus, igår var det den brittiska centralbankens tur och idag är det den japanska centralbanken. Som alla traders vet måste marknadsdeltagare lyssna när centralbanken talar.

Det viktigaste av dessa tre centralbankers utlåtanden var det från Fed. Trots allt är detta den mest inflytelserika centralbanken i världen, då den vakar över världens reservvaluta.

Andra centralbankers beslut kan dock få marknaderna att röra på sig, och den brittiska centralbanken (BOE) är en sådan bank. Detta var inte fallet med gårdagens utlåtande, men kommunikationen från centralbanken var viktig för GBP-traders.

BOE håller räntan på 0,1%

Centralbanken förändrade varken räntan, som ligger på 0,1%, eller programmet för köp av tillgångar som ligger på 875 miljarder brittiska pund. Beslutet var enhälligt, vilket återspeglar en enad penningpolitisk kommitté.

Dessutom menade BOE, precis som Fed en dag tidigare, att de inte skulle göra de penningpolitiska förhållandena snävare fram tills det att inflationen stiger regelbundet från de nuvarande nivåerna. Som var fallet med inflationsmål i andra området har BOE haft det svårt att uppnå sitt mandat under de senaste åren. Med hjälp av högre oljepriser är de nu villiga att låta inflationen stiga till målet, och kanske även bortom det, innan de börjar tänka på snävare förhållanden.

Banken anmärkte att den ekonomiska prognosen är ovanligt osäker, med tanke på att både Brexit och pandemin påverkar den. Medan vaccinationstakten stiger i Storbritannien har vi ännu inte sett exakt hur Brexit kommer påverka ekonomin. Vi fick en antydan i form av den minskade handeln med EU, vilket i vissa fall visade en dipp på så mycket som 40% för vissa varukategorier. Om denna trend fortsätter finns det en risk för framtida ekonomisk tillväxt.

Som vi nämnde tidigare imponerades inte marknaden av det BOE hade att säga. GBPUSD rörde sig mer baserat på vad USD gjorde, medan EURGBP-paret fortsatte sin nedåtgående trend, som inleddes under sent 2020. Vi kan säga att BOE-mötet var en icke-händelse och att allt centralbanken gjorde var att be om mer tid för att analysera framtida utvecklingar.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.