Home > Den brittiska centralbankens MPC håller räntan vid 0,1%

Den brittiska centralbankens MPC håller räntan vid 0,1%

Som väntat beslutade Storbritanniens penningpolitiska kommitté (MPC) att hålla centralbankens basränta på 0,1% och fortsätta med tillgångsköp på 895 miljarder pund. Vad betyder detta för investerare?

När den penningpolitiska kommittén träffas lyssnar marknadsdeltagare. Jag bevakade mötet, så låt oss ta en titt på vad MPC är och vad dess senaste räntebeslut betyder för investerare.

När och varför träffas den penningpolitiska kommittén (MPC)? 

Den brittiska centralbankens penningpolitiska kommitté (MPC) sammanträder åtta gånger om året i tre och en halv dag, främst för att besluta om Storbritanniens ränta som kallas bankbasräntan – som andra bankers räntor är beroende av. Det senaste mötet gick av stapeln torsdagen den 23 september 2021.

Vad betyder räntan för investerare?

Räntorna är det viktigaste verktyget som används för att bekämpa inflationen, och den brittiska centralbanken har ett mandat att hålla räntan på nära 2%. När inflationen ser ut att stiga höjs räntorna i normala fall.

Vi lever dock inte i normala tider tack vare de enorma mängderna "kvantitativa lättnader" som har plöjts in på marknaderna av centralbanker sedan finanskrisen 2008. Den amerikanska centralbanken, Europeiska centralbanken (ECB) och den brittiska centralbanken måste alla någon gång avveckla sina program för att köpa värdepapper, vilket de kan göra innan de aggressivt höjer räntorna för att bekämpa stigande inflation.

Att införa en av eller båda åtgärderna för att få bukt på inflationen (högre räntor och färre köp av värdepapper) kan skrämma marknaderna och få aktiepriserna att sjunka, eventuellt med undantag för bankaktier.

Var det detta som hände? Nej. Räntan hölls på 0,1%, tillgångsprogrammet läts ligga kvar på 875 miljarder pund och köp av företagsobligationer ligger fortfarande på 20 miljarder pund. Men detta måste så småningom förändras.

Hur kan man tjäna på räntor?

Det finns många sätt att dra nytta av räntor. Vissa mäklare tillhandahåller ”räntemarknader” för spekulanter att satsa direkt på räntans uppgång eller fall. De flesta mäklarna låter dig handla valutapar som kan fluktuera när en valuta blir mer värdefull i förhållande till en annan på grund av en räntehöjning. Nästan alla mäklare låter dig investera i bankaktier som kan dra nytta av räntehöjningar.

Se till att du är redo för när räntan oundvikligen stiger genom att registrera dig hos en av dessa mäklare:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto