Home > Den brittiska tjänstesektorn fortsätter att återhämta sig

Den brittiska tjänstesektorn fortsätter att återhämta sig

PMI för tjänster i Storbritannien fortsätter att expandera, vilket är viktigt då det är den viktigaste ekonomiska sektorn i landet. För tredje månaden i rad har tjänstesektorn stigit, mycket tack vare förbättrade marknadsförhållanden.

Förväntningarna låg på 55,1 medan de faktiska siffrorna hamnade på 56,1. Detta var en positiv överraskning för GBP-traders och ekonomier som håller koll på hur det går för ekonomin. Utöver att PMI visade tillväxt över 50 finns det fortfarande svaghetstecken som leder till att det finns de som tvivlar på framtida ekonomiska framsteg.

Detaljer från september månads PMI för tjänstesektorn i Storbritannien

IHS Markit räknar ut tre PMI:er i Storbritannien – tjänster, tillverkning och bygg. Av dessa tre är tjänsterapporten viktigaste då den största delen av den brittiska ekonomin är tjänstebaserad. Detaljer om hur det går för sektorn och hur varje underkomponent utvecklas från månad till månad är oftast viktigare än den information som tillhandahålls från de andra PMI:erna.

Då detta är en enkät är det bäst att ta en titt på vad respondenterna i enkäten faktiskt hade att säga. Exempelvis menade ett företag i underhållningsbranschen att prognosen för de kommande åren är dyster. En förklaring till detta kommer från faktumet att Hollywood har saktat ned sin verksamhet för resten av året, och även under nästkommande år. I och med detta är det inte sannolikt att tillväxt kommer uppnås inom denna del av sektorn. Restriktioner innebär även att publiknivåerna hålls låga, vilket påverkar denna del av tjänstesektorn.

Å andra sidan menade ett företag inom jordbruk, fiske och jakt att verksamheten gick bra under sommaren. De menade att prognoserna ser bra ut, även om det finns orosmoment angående framtida aktivitet och hur pandemin utvecklar sig.

Dessa två exempel visar hur pandemin påverkar en ekonomisk sektor där det går bättre för vissa områden än andra, även inom samma sektor. Det vi ser i Storbritannien är ett bra exempel på hur COVID-19 påverkar samtliga utvecklade ekonomier.

Det största problemet med PMI för tjänster i september i Storbritannien kommer från sysselsättningskomponenten. Den visar en nedgång i antalet anställda i sektorn, även om det sker långsammare än tidigare i vår.

För sektorn, och alla andra ekonomiska sektorer, vore det rimligt att anta att sysselsättningen borde öka om siffrorna för månaden var positiva, eller åtminstone att de skulle hålla sig på en jämn nivå. Fram tills det att detta händer är vägen fortfarande lång mot återhämtning i Storbritannien.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto