Home > Den digitala euron – ett hot för Bitcoin?

Den digitala euron – ett hot för Bitcoin?

Förra månaden ansökte ECB om ett nytt varumärke, den digitala euron. Nyheterna gick under radarn men bör inte komma som en överraskning.

Ända sedan Christine Lagarde tillträdde som ordförande för ECB har hon pratat om digitala valutor vid olika tillfällen. En digital euro kommer föra ECB och Euro-området till fronten av den digitala eran, och framförallt skapar valutan konkurrens på en oreglerad kryptomarknad.

Vem gillar inte ett sådant projekt? Om du inte redan äger kryptovaluta är detta en fantastisk idé från ECB.

ECB förbereder sig inför att utfärda digital euro

Just nu menar ECB att de är redo att lansera en digital euro, vid behov. Med andra ord kan de implementera det i framtiden, och då är det bäst att vara förberedd på det. Varumärkesskyddet är ett steg i denna riktning.

När en så stor och viktig centralbank som ECB ägnar resurser åt något lyssnar marknaden. Andra centralbanker har tidigare pratat om detta, exempelvis Kanadas och Storbritanniens centralbanker. Dock är ECB den första centralbanken som börjar göra något. Det är dock värt att nämna att det är lite överraskande med tanke på att Europa brukar ta tid på sig.

Den digitala euron kommer inte eliminera kontanter, utan istället användas utöver kontanter. En digital valuta kan erbjuda enkel tillgång och lättare betalningar. Det är dock viktigt att allt sköts enligt lagar och regler för att den nya digitala euron ska fungera.

Vilket för oss mot denna artikels tema. En digital valuta som följer lagar och regler och som har en centralbank i ryggen har aldrig tidigare existerat.

För all den hype som finns i kryptobranschen lyckas inte Bitcoin, Ripple, Ethereum och andra digitala mynt lyckats möta förväntningarna. Utöver de som vill tjäna snabba pengar finns det ingen utspridd användning av dessa digitala mynt i samhället.

Det finns de som investerar i kryptovaluta, och de kommer nu argumentera för att en centralbanks digitala valuta kan få det svårt eftersom valutan kommer med alla de problem som en fiat-valuta har. Bitcoin å andra sidan kan inte möta samma problem som traditionella valutor, helt enkelt eftersom det inte är en traditionell valuta.

Detta må vara sant, men investerare i Bitcoin bör nu sova oroligt med tanke på att en centralbank nu är på väg att ta sig in i det digitala rummet.

Detta kan eventuellt bara vara början på slutet för den oreglerade kryptovalutamarknaden så som vi är vana vid den.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto