Home > Den ekonomiska återhämtningen i USA

Den ekonomiska återhämtningen i USA

Den coronavirus-drabbade världen tittar på medan den största ekonomin i världen försöker återhämta sig. Ju snarare desto bättre för andra ekonomier i och med svallvågseffekterna.

I september minskade konsumtionen inom samtliga konsumtionsgrupper i USA med 3,8% jämfört med i januari 2020. Detta efter skarpa uppgångar i september som visade på siffror som låg över nivåerna innan krisen. Dock visar siffrorna att konsumenterna fortsatt tvekar inför att spendera pengar, och höginkomsttagarna är de som spenderade minst under denna period.

Stark säljdata i september

Diagrammet ovan visar en stark vändning i konsumtionen jämfört med i april. I och med nedstängningar och restriktioner djupdök konsumtionen med över 30% jämfört med i början på året. Sakta men säkert har dock konsumtionen vänt.

Den amerikanska kongressens stödpaket spelade givetvis en viktig roll i att stötta konsumtionen. För att spendera pengar behöver man pengar, så kongressen skickade ut pengar till amerikanska medborgare, mellan 200 dollar till 600 dollar. För många var detta mer än vad de tjänade innan krisen. Pengarna spenderades i många fall omedelbart, men vissa valde även att spara pengarna för att kunna konsumera dem senare. Detta förklaras av den höga besparingsgraden under pandemin, vilket vi även har sett i andra delar av världen.

Förra fredagen slog säljdatan i USA förväntningarna. Både de övergripande siffrorna och Core-siffrorna översteg det marknaden förväntade sig. De övergripande siffrorna hamnade nästan tre gånger så högt som prognosen visade.

Amerikanerna spenderade sina pengar på bilar, rabatterade kläder och sportvaror i september. Bilar och reservdelar är den stora vinnaren under krisen hittills. I början av pandemin ökade IT-aktierna mest, då allt fler började investera i hemmakontor. Allt från mjukvara till hårdvara flög av hyllorna och innebar att tekniksektorn slog nya rekord.

Det är nu dags för de lite större konsumtionsbesluten. Folk försöker undvika kommunaltrafiken, vilket har lett till att bilindustrin har gått fram och tjänat på dessa förändringar i konsumtionsmönster.

Allt sammantaget är konsumtionen på rätt spår. Den stora frågan nu handlar om vad som ligger på horisonten nu när det inte finns en överenskommelse om ett andra finansiellt stödpaket. Mer specifikt – kommer konsumtionen fortsätta stiga om kongressen inte fortsätter med sina stödpaket?

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto