Home > Den ekonomiska påverkan av coronaviruset

Den ekonomiska påverkan av coronaviruset

COVID-19 har förändrat det ekonomiska landskapet på en global skala. Bokstavligt talat över en natt sjönk ekonomierna världen över till nivåer som inte har skådats sedan andra världskriget, turismen försvann i princip och arbetslösheten steg till ohållbara nivåer.

Allt detta på grund av hälsokrisen som ingen såg komma så snabbt och med så stark kraft.

Efter tre månader av pandemin har social distansering blivit normen och maskbärandet obligatoriskt i många länder som försöker komma tillbaka till det nya normala. Detta är vad som hände, vad företagen och centralbankerna gjorde, och vad vi kan förvänta oss då pandemin fortsätter.

COVID-19-pandemin och de finansiella marknaderna

Coronavirus-pandemin är ansvarig för den största nedgången i prisindexet S&P500 sedan finanskrisen 2008. En snabb titt på de händelser som ledde till korrigeringen för indexet avslöjar hur stor påverkan var på aktiemarknaderna då land efter land ökade sina restriktioner under den sista månaden under det första kvartalet 2020.

Aktiemarknadernas dipp på över 35% var den snabbaste nedgången från hausseartade till baisseartade marknadstillstånd i historien. Vid en tidpunkt ledde kaoset till att en del bad om att aktiemarknaden skulle stängas ned. Detta är inte något nytt då det har hänt tidigare och kan hända igen i framtiden.

Men det gjorde det inte – marknaden fortsatte att vara öppen och steg sedan från de låga noteringarna. Vissa index (exempelvis Nasdaq) nådde till och med rekordhöga nivåer.

Centralbankerna var/är ansvariga för vändningen på aktiemarknaden. De ingrep snabbt och i en gemensam insats lyckades de lindra likviditetsproblem på en marknad som skrek efter mer USD (världens reservvaluta).

I rött på diagrammet ovan ser vi det totala antalet tillgångar som köptes av centralbanker världen över som svar på coronavirus-pandemin. I vissa fall, som för den kanadensiska centralbanken, översteg åtgärderna tidigare inköpsprogram. Den gemensamma insatsen lyckades lindra de finansiella villkoren, vilket innebar att ekonomierna fick tid på sig att kämpa mot pandemins utveckling.

Men kampen är inte över än. Stora amerikanska banker gjorde större avsättningar för dåliga skulder under perioden, inteckningar av bolån ökade och detsamma gällde även för antalet konkurser.

Tre månader in i pandemin och vi har fortfarande inte sett den fullständiga påverkan av krisen. Många företag och hushåll fick hjälp från myndigheter, men det finansiella stödet lär inte räcka tills pandemins slut.

Om så blir fallet kan vi förvänta oss mer av beslutsfattare. Stora underskott och hur man ska finansiera dem är ett problem för framtiden – just nu ligger fokus på hur man kan minimera den ekonomiska påverkan av hälsokrisen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto