Home > Den fjärde månaden i rad med tillväxt inom privata löner

Den fjärde månaden i rad med tillväxt inom privata löner

Det är bara tre månader tills det amerikanska presidentvalet och ekonomin har börjat återhämta sig. Det finns just nu debatt om ifall de senaste tecknen på återhämtning innebär en ny affärscykel som redan har startat, eller om detta bara är en kort vändning, med mer problem framöver.

Med tanke på aktiemarknaden ser allt bra ut. Dow Jones har lyckats ta sig över 29 000 för första gången sedan coronavirus-krisen började. Nasdaq100 ligger på över 40% för året – en enastående utveckling med tanke på att världen påverkas av en pandemi.

En av de första indikatorerna att titta på under ekonomiska lågkonjunkturer är indikatorer för arbetsmarknaden. Detta är eftersläpande indikatorer som investerare tittar på för att se förbättringar på arbetsmarknaden. Därför är siffrorna från ADP och NFP så viktiga för finansiella marknader.

Nästan en halv miljon nya jobb i den amerikanska privata sektorn

Privata löner i augusti i ADP-rapporten visade att över 400 000 amerikaner har hittat ett nytt jobb under månaden. Alla slags företag tillsatte nya jobb – småföretagen lade till 52 000 jobb, medelstora företag 79 000 jobb och storföretag med över 500 anställda lade till 298 000 jobb. Stor del av ny sysselsättning i den privata sektorn skedde med andra ord i storföretag, vilket är ett tecken på en stark vändning för amerikanska företag.

En annan positiv aspekt av ADP-rapporten för augusti är hur jobben fördelades mellan de olika sektorerna. Nya jobb skapades i tjänstesektorn (389 000) medan tillverkningssektorn endast skapade 40 000 nya jobb i augusti.

Detta visar igen diskrepansen mellan de två sektorerna i den största ekonomin i världen, och varför det är viktigt att komma ihåg detta när man tolkar BNP-rapporten eller ISM Manufacturing och Non-Manufacturing.

Om exempelvis ISM Non-Manufacturing (det vill säga tjänster) minskar kraftigt och mer än vad marknaden förväntar sig, kommer det antagligen påverka USD mer än en liknande nedgång inom tillverkning. Och ifall ISM Non-Manufacturing sjunker signifikant men om detta inte bekräftas av ISM Manufacturing kompenseras förlusterna för USD, och det kan även leda till att valutan stiger i värde. USA är en tjänstebaserad ekonomi, precis som de flesta ekonomierna i den utvecklade världen.

Den starka ADP-rapporten fick aktierna att stiga, och den fick även förväntningarna inför NFP imorgon att stiga då många nu förväntar sig liknande resultat i den rapporten.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.