Home > Den japanska yenen – En inflationssäker valuta?

Den japanska yenen – En inflationssäker valuta?

I denna analys ska jag gå igenom mina tankar och strategier kring den japanska yenen och närmare bestämt tre stycken valutapar:  SEK/JPY, EUR/JPY och USD/JPY. Det som de flesta tycker är underligt vad gäller yenen är hur det är möjligt att den kan vara så stark trots att Japan har en  hög statsskuld.

Många känner inte till att trots att Japan har skulder på ungefär 200% av BNP så är över 90% av skulden inhemsk; alltså en skuld till inhemska japanska investerare. Detta kan vara en orsak till varför japanska räntor håller sig låga trots landets försämrade finansiella ställning på sistone. Om man känner till japansk historia vet man att detta inte är någonting ovanligt; landet har endast öppnat sig för omvärlden under hot om våld.

Japan har alltid gjort saker på sitt eget sätt, har en mycket stark känsla av nationalism och har den mest homogena befolkningen av de industrialiserade länderna. Att flytta  till Japan och bli japansk medborgare är så gott som omöjligt om man inte redan har japanska rötter. Japaner har också en historia av att vara väldigt uthålliga och envisa. Efter andra världskrigets slut vägrade vissa japanska soldater att tro att kriget var över och fortsatte därför att strida. Ett av de mest kända fallen handlar om soldaten Hiroo Onoda som gömde sig på Filippinerna och kapitulerade först 1974.

Sedan  är också Japan världens största utlånare. Detta är viktigt då det förklarar varför yenen ofta stärks under svåra tider. De flesta har nog hört talas om ”The Yen Carry-trade” det vill säga att investerare tog billiga lån i yen och sedan växlade över dessa till andra valutor i spekulationssyfte.

Det som har hänt varje gång vi har haft en ekonomisk kontraktion i modern tid är att investerare har minskat sin risk: Det har rått avbelåning. Då de flesta lån världen över har varit tagna i valutor som yen eller dollar blir de yen eller dollar som återstår efter att skulder betalas tillbaka mer värda, och det blir deflation.
Detta är orsaken till varför till exempel yen eller dollar stiger under svåra tider. Därför är yen perfekt för den som vill skydda sina pengar mot inflation!

Av diagrammen att döma så verkar dessa teorier ovan stämma bra med verkligheten. Sedan 1975 har till exempel SEK/JPY fallit med över 85%! (Och japansk ekonomi är fortfarande konkurrenskraftig!)

Varje gång vi har fått en ekonomisk nedgång har EUR/JPY fallit som en sten. Detta lär hända under denna nedgång också. När man handlar valutor måste man dock tänka på att de oftast är mer volatila än direktionella; det går alltid att hitta ett bra sälj- eller köpläge så länge man har tålamod eller ett system med en bra positionsökningsplan.

Sedan är det viktigt att handla med en rimlig positionsstorlek. Många faller för frestelsen som kommer av hög belåning då det är vanligt att kunna använda sig av en hävstång på 200:1 på en valutaposition. Även om det kan vara frestande bör man istället ha en  likadan eller mindre positionsstorlek än vid aktiehandel då valutor är mer volatila. Ett mycket simpelt sätt att agera beträffande EUR/JPY kan till exempel vara att sälja en del när RSI är nära 60.

USD/JPY är vad jag kallar en ”No-Brainer”. Av de valutapar jag har tittat på finns det ingen tydligare trend än den för USD/JPY. Orsaken är såklart att Dollarn alltid har försvagats mer än yenen i goda tider och yenen alltid stigit lite mer i dåliga tider.

Om jag skulle sälja en av dessa valutapar idag skulle jag dock välja antingen SEK/JPY eller EUR/JPY då dessa sjunker mer i dåliga tider. Sedan om man till exempel blankar den svenska börsen är det bra att också blanka valutan så att man garanterat tjänar på en reell försämring som kan ske vilken yttrar sig  antingen genom en valutaförsvagning eller på börsen, men oftast båda två.

Någon gång så kommer ju såklart trenden att vända och kanske bara guld vara den säkra valutan, men tills dess köper jag yen!

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.