Home > Den månatliga OPEC-rapporten för oktober 2020 är här

Den månatliga OPEC-rapporten för oktober 2020 är här

Varje månad släpper OPEC (Organization for the Petroleum Exporting Countries) en rapport om hur det går för oljeindustrin och det övergripande oljepriset och hur trenden ser ut. Rapporten är extra viktig nu i oktober efter oljepriset har suttit fast på 40 dollar-nivån i flera månader nu.

Vi rör oss nu mot slutet av handelsåret och rapporten visar att efterfrågan på olja antagligen kommer minska under årets resterande månader, vilket sätter press på oljepriset. På tal om oljepriset har vändningen från negativa 40 dollar till positiva 40 dollar och den efterföljande konsolideringen skapat det som ser ut som ett fortsättningsmönster – en vimpel – som pekar mot högre nivåer när priset tar sig förbi den nuvarande resistensen.

Efterfrågan på råolja revideras lägre

Efterfrågan på råolja reviderades lägre för resten av året med 0,3 mb/d. Utöver det reviderade även OPEC den globala ekonomiska prognosen för året. De anser nu att det kommer bli en ekonomisk expansion på 4,6% jämfört med 4,7%, och sannolikt är dessa prognoser relativt konservativa.

Liknande nyheter kom från IEA (International Energy Agency) som nyligen släppte sin årliga energirapport. Medan den kinesiska konsumtionen ser bra ut varnar IEA OPEC att det inte finns mycket utrymme för extra olja på marknaden.

Skifferoljeindustrin är fortsatt påverkad efter den aldrig tidigare skådade nedgången i början av corona-pandemin. Ryktena på marknaden går dock att ConocoPhillips pratar om att köpa upp en av sina ärkerivaler i en satsning på att denna nedgång endast är temporär.

Återhämtningen efter det vi såg i mars och april är onekligen imponerande. Det tog dock att OPEC och dess ”vänner” (det vill säga Ryssland) samarbetade för att få priset på olja att nå en hållbar nivå.

Framöver handlar det om hur den ekonomiska återhämtningen ser ut, och hur skakig vägen mot återhämtning blir. I och med att viruset sprider sig i västra Europa och USA snabbare jämfört med den första vågen bör traders inte överraskas om vi ser nedstängningar igen, även om det bara blir lokala sådana. Nederländerna har exempelvis nyligen utannonserat hårdare restriktioner efter att antalet infektioner steg och Madrid befinner sig mitt i en nedstängning.

Restriktionerna kommer påverka ekonomin, och detta i sin tur efterfrågan på olja. Oljemarknaden domineras dock av ingripanden och produktionskontroll. Ju bättre OPEC:s prognoser ser ut desto mer stabilt blir oljepriset.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto