Home > Den schweiziska ekonomin förväntas studsa tillbaka

Den schweiziska ekonomin förväntas studsa tillbaka

Nästa torsdag kommer Schweiz riksbank (SNB) släppa sin penningpolitiska utvärdering tillsammans med en ny ränta. Medan de inte har påverkats lika starkt av coronavirus-pandemin som dess grannar har Schweiz GDP sammandragits under årets första kvartal med mer än sedan 1980-talet.

På grund av riksbankens snabba åtgärder förväntas ekonomin studsa tillbaka starkt under en tid framöver, förutsatt att det inte uppstår en andra våg av infektioner.

Fortsatt starkt ekonomiskt stöd från SNB

SNB var en av de centralbanker som svarade snabbast på coronavirus-krisen. Schweiz är ett av de rikaste länderna i den utvecklade världen och hade resurserna som krävdes – och de använde dem.

Regeringen utfärdade snabbt ett stödpaket på över 72 miljarder CHF, vilket är ungefär 10% av landets GDP. Dessutom har SNB genomfört lättnader i sin penningpolitik, och hållit räntan på under noll.

Medan den ekonomiska aktiviteten under årets första kvartal var svag förväntas det andra kvartalet att bli ännu värre. Nedstängningen har påverkat landets ekonomi, men det är inte direkt nyheter vid det här laget.

Om man jämför med andra liknande ekonomier är den schweiziska ekonomin positionerad för att ha en av de snabbaste ekonomiska återhämtningarna. Vissa ekonomiska indikatorer har redan avslöjat att vi har det värsta bakom oss, åtminstone är det vad PMI och KOF antyder.

För den schweiziska ekonomin är det minst lika viktigt vad som händer med den globala ekonomin då export är en stor del av deras ekonomi. Starkare global återhämtning än väntat kommer sätta fart på exporten, vilket ytterligare hjälper lokal ekonomisk tillväxt.

SNB förväntas på torsdag låta räntan vara oförändrad. Detta är en centralbank som har baserat sina åtgärder de senaste åren på två grundpelare – negativ ränta och konstanta ingripanden på FX-marknaden.

Tillsammans med JPY anses CHF vara en säker valuta med stark efterfrågan från både professionella och privata investerare. För att bekämpa den konstanta efterfrågan på CHF från utomstående aktörer ingriper SNB konstant på marknaden, för att få CHF att inte stiga för mycket i värde.

Men SNB har aldrig anklagats för att manipulera valutans värde baserat på hur de bedriver sin penningpolitik. Men om vi ser hur det har gått hittills är det troligtvis så att SNB kommer fortsätta med samma metoder under en tid framöver.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto