Home > Den schweiziska ekonomin och en prognos för CHF under 2021

Den schweiziska ekonomin och en prognos för CHF under 2021

Schweizisk franc (CHF) har återigen visat att det är den säkraste fiat-valutan i världen. 

Under pandemin 2020 har den schweiziska valutan varit den starkaste på valutamarknaden, torts att den schweiziska centralbanken (SNB) håller sin ränta rekordlågt – under noll.

Ekonomisk teori menar att en valutas styrka är beroende av ekonomins styrka. Detta stämmer så länge som centralbankerna inte förvränger uppfattningen av valutan genom att ingripa på marknaden. Av denna anledning finns det en outtalad överenskommelse bland G10-länder att centralbanker inte ska sikta in sig på växlingskurser. När tidigare ECB-ordförande Draghi frågades om den starka euron svarade han därför alltid att centralbanken inte kommenterar det. Samma gäller även för Lagarde, nuvarande ECB-ordförande, och även Fed och andra centralbanker. Med ett undantag – den schweiziska centralbanken.

Vad kommer SNB göra under 2021?

Den schweiziska ekonomin har varit mer tålig än andra europeiska ekonomier och USA. Även om antalet COVID-19-infektioner steg under årets andra del har den ekonomiska påverkan varit mindre allvarlig än under nedstängningarna under våren.

Av denna anledning har hushållens konsumtion setts som nyckeln till schweizisk ekonomisk återhämtning under 2021. Allt beror givetvis på hur det går med pandemin. I de mest optimistiska scenarierna bör Schweiz inte uppleva några fler nedstängningar och förbättrad ekonomi med en BNP-prognos som når nivåerna innan pandemin mot slutet av 2021.

När det kommer till CHF kan en stark ekonomisk återhämtning inte återspeglas i en stark valuta. Anledningen till det är att SNB konstant ingriper, och det är ingen hemlighet att de spenderar enorma summor på att stoppa valutans stigande värde. Detta är en av anledningarna till att det amerikanska finansdepartementet har utnämnt SNB till valutamanipulatör.

På ett sätt ser SNB:s problem ut att vara ECB:s problem, åtminstone när det kommer till inflation. Låg inflation och lägre inflationsförväntningar kräver att två centralbanker vidtar extrema åtgärder. Båda centralbankerna har en ränta i negativa territorier, samtidigt som de använder andra okonventionella åtgärder i penningpolitiken.

CHF:s och EUR:s styrka skadar inflationen och centralbankernas förmåga att uppfylla sina mandat i form av prisstabilitet på runt 2%. Den väldigt tillmötesgående penningpolitiken i Schweiz är därmed här för att stanna, med en inflationsprognos på endast 0,4% under 2021.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.