Home > Den schweiziska nationalbanken behåller sin penningpolitik intakt

Den schweiziska nationalbanken behåller sin penningpolitik intakt

Den schweiziska nationalbanken (SNB) släppte härom dagen en aktuell bedömning av  sin penningpolitik – och lät räntan ligga kvar på -0,75%. Dock så visade det sig under den följande presskonferensen hur svårt det är för SNB att hantera den schweiziska francens (CHF) status som en fristad, och de utmaningar som kan finnas framöver under Covid-19 pandemin.

SNB’s Jordans informerar under presskonferensen

För de som undrar varför SNB’s räntebeslut var viktigt just den här veckan, kom svaret under presskonferensen. SNB håller presskonferens endast två gånger om året – den senaste var i december 2019. Därför är alla som är intresserade av mer information om SNB’s penningpolitik och vad styrelsens ordförandes anser om det ekonomiska läget, så är det här en av de två tillfällen under året att uppmärksamma detta.

För att sätta saker i perspektiv, tänk på att Europeiska centralbanken (ECB) håller en presskonferens efter varje penningpolitiskt beslut – alltså var sjätte vecka. Förenta staternas Federala Reserv(FED) har en presskonferens varannan vecka. Bank of England (BOE), har endast en presskonferens när de ändrar räntan. Därför var gårdagen ett viktigt ögonblick för att få reda på vad SNB’s uppfattning är när det kommer till coronaviruspandemin, de åtgärder som de har vidtagit eller är villiga att vidta och FX-ingripanden.

SNB  informerade om styrräntan  som ligger på -0,75% – den lägsta nivån bland utvecklade länder och kanske i världen. Osäkerheten påverkar inflationen och tillväxtutsikterna, och SNB ser en lägre inflationsprognos än i mars.

När det gäller den schweiziska ekonomin erkände SNB att den schweiziska ekonomin befinner sig i en djup lågkonjunktur, även om den ekonomiska aktiviteten har ökat något sedan maj. Inflationen förväntas också öka.

På Jordans presskonferens upprepade han att SNB har en expansiv penningpolitik men håller ett öga på den övergripande växelkursen. Jordan uttryckte dessutom sitt fulla stöd för den negativa räntan framöver, höjningen av den negativa undantagsgränsen som tillkännagavs nyligen och den motcykliska buffertdeaktiveringen som nyligen tillkännagavs – allt detta för att göra det lättare för bankerna att låna ut till människor och företag.

När det händer i andra centralbankers ansvarsområden handlar det inte så mycket om vad centralbanken vill eller avser, utan om slutresultatet. Om affärsbankerna inte kan hitta företag att erbjuda de enkla  ekonomiska förhållanden som erbjuds av centralbanken, minskar den ekonomiska rörligheten och den ekonomiska återhämtningen tar längre tid än planerat.

SNB levererade – nu är det upp till affärsbankerna och konsumenterna att utnyttja de villkor som erbjuds.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.