Home > Den snabbaste återhämtningen på aktiemarknaden någonsin – hur gick det till?

Den snabbaste återhämtningen på aktiemarknaden någonsin – hur gick det till?

2020 kommer gå till historien som det år då världen var tvungen att hantera en pandemi. Men året kommer även gå till historien som ett år med den snabbaste återhämtningen på en aktiemarknad någonsin.

Återigen lönade det sig att köpa under en dipp. Vem hade kunnat ana att marknaden skulle stiga så snabbt när vi befann oss mitt i mars? Vem hade modet att köpa? Här är en analys av hur aktiemarknaden fungerar, vad en björnmarknad är, och hur en sådan snabb återhämtning var möjlig.

Hävstångsverkan inom investeringar

Aktiemarknaden är en plats där man kan tjäna pengar, men det är även en plats där man kan förlora pengar. Hävstångsverkan förstärker vinnare, men även förlorare. Att investera med hävstångsverkan handlar om att investera med lånat kapital. Om vi tar ett exempel där vi antar att du vill satsa på att Microsoft ska öka, priset på en Microsoft-aktie är 100 dollar och du vill investera 10 000 dollar.

Mäklaren ger dig då två alternativ. Antingen kan du köpa 100 dollar i Microsoft-aktier (i faktiska siffror blir det mindre då man även måste ta provisioner och avgifter i åtanke) eller använda hävstångsverkan. I det första exemplet har du 15 000 dollar om priset på aktien ökar till 150 dollar mot slutet av året. Men hur fungerar det med hävstångsverkan?

Hävstångsverkan handlar om att mäklaren lånar ut pengar för att du ska kunna köpa fler aktier. Om aktien ökar i värde finns det då mer pengar att tjäna. Du måste dock kunna betala för eventuella förluster, om aktien sjunker i värde istället för att stiga i värde. Dessutom måste man betala ränta på lånat kapital. Hävstångsverkan är ett vanligt verktyg som inte bara används på aktiemarknaden utan även valutamarknaden.

Om vi återgår till aktiemarknadens vändning så fick alla de som använde sig av hävstångsverkan ett samtal då aktier delades i mars. Mäklare skickade ut notiser att marginalerna var tvungna att fyllas på. Om detta inte gjordes stängdes positionerna automatiskt av mäklaren. I och med det startades en ond cirkel.

När marknaden sjunker med mer än 20% kallas det en björnmarknad. Detta skedde rekordsnabbt i mars.

Den snabba vändningen avslöjade dock att det fanns intresse från så kallade björnar på marknaden. Björnar täckte sina positioner på låga noteringar, vilket ledde till att mäklare köpte tillbaka de aktier som lånats ut till de investerare som hade kortat dem. Detta ledde till ökat tryck på långsiktiga investeringar.

För att summera var en anledning till varför aktiemarknaden vände så snabbt att det fanns betydligt fler kortsäljare än köpare. När de som sålde tog ut sina vinster vände marknaden med mer än 20% från de låga noteringarna, vilket innebar att marknaden tog sig in i en tjurmarknad.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto