Home > Den som väntar på något gott slutar aldrig att vänta

Den som väntar på något gott slutar aldrig att vänta

På min arbetsplats har jag tejpat upp en DI-artikel från 4 april 2011. Rubriken lyder ”Så skapas en Gasell – Forskare undersöker särdrag hos snabbväxande företag”. Förmodligen är jag inte ensam om att fascineras av gaseller och deras ibland extrema tillväxt – däremot glädjer det mig att hela forskarlaget från Linköpings universitet kommit fram till samma slutsats som jag länge trott varit en viktig parameter: viljan. Kontentan av artikeln påvisar just att viljan att växa är det som saknas hos de bolag som växer långsamt. Den ovärderliga digniteten av en hållbar investeringsstrategi, och viljan att kontinuerligt utvärdera och förbättra sitt tillvägagångssätt, anser jag är avgörande för hur framgångsrik en värdepappersplacerare kan bli.

Som ”ung och dum” vill jag givetvis gärna erövra världen men viljan att åstadkomma entreprenörsstordåd har dock inte alltid legat för mig. När jag som yngre energiskt tjatade om allt jag en dag ville uträtta fick jag ofta höra att ”Din ’Vill’ har sprungit ihjäl sig, Madeleine. Du behöver inte prestera allt här och nu, vänta bara så ska du se att det blir något stort av dig”. VÄNTA? Jag ville – men kunde – inte vänta. Nej, jag var inte sosse före min tid, jag var 15 år, elitgymnast, hade högsta möjliga betyg i skolan och dessutom precis börjat arbeta vid sidan av träning och studier. Under gymnasietiden utvecklade jag min passion för finansmarknaden, i samband med ett extraarbete inom branschen – en bransch som förbryllar, förvånar och förundrar mig. När jag i början av 2009 började handla från en egen depå var det som att vinna på lotto – min portfölj ökade i värde med knappt 20 % under några få månader. Jag förstod inte varför jag inte ägnat mig åt aktiehandel tidigare: det var ju så enkelt? Som en följd blev jag alltmer riskbenägen. När OMX var tillbaka på nivåer som ansågs normala innan fallet i slutet av 2008 stagnerade även min portföljutveckling. Varför? Jag hade aldrig skapat mig en strategi. Jag ville bara åt målet, vilket var pengarna.

För att nå sina mål, vilka inte behöver vara finansiella, behöver man inte alltid rikta all energi mot dessa specifika ting, utan snarare hur man bäst tar sig framåt. Det är inte säkert att man som utgångspunkt har målet klart och tydligt framför sig – ibland ligger målet och guppar lite otydligt en hel ocean bort. Vad som krävs är en färdväg och givetvis en, förmodligen svindyr, GPS. Men trots förberedelser genomförda på detaljnivå kommer resan med all sannolikhet inte bli som du tänkt.

Jag förundras vår tids främsta entreprenörer. Hur dessa, ofta osannolikt, framgångsrika individer kunnat lyckas med sina affärsidéer och tillväxtstarka bolag, trots att många av dessa har haft otroligt många ”downs”. Envetenheten att ständigt resa sig från motgångar och viljan att ständigt ta sig an nya vägar för att nå målet är två av de absolut starkaste egenskaperna som jag finner som gemensamma nämnare hos majoriteten av de entreprenörer jag känner till. Ingen topp utan botten.

Den 30 maj 2011 fyller jag 20 år. Trots att tankarna lätt förs till min eviga noja för tidiga ålderstecken måste jag medge att känslomixen inför just denna födelsedag utgörs till störst del av pirr, iver och äventyrslust. Den eviga viljan i entreprenören, som utgör gasellföretaget jag gärna satsar mina pengar på, är likt viljan i tradern jag själv vill vara. Min investeringsstrategi bygger förvisso mer på min personliga risknivå än fundamentala analys (ej att rekommendera), men strävan att förstå marknadens trender och reaktioner har för mig blivit en sport i sig. Sporten ”finans” tycks skildras full av vinnare, men i realiteten verkar det vara flest förlorare. Förlorare som sett målet framför resan. Förlorare vars ”Vill” för länge sedan sprungit ihjäl sig.

Jag vet att jag en dag kommer vinna.

Gambling? Who said anything about gambling? It’s not gambling when you know you’re gonna win.” – Alan Garner ur filmen ”The Hangover” från 2009.

 

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto