Home > Den spanska ekonomin och dess påverkan på inflationen i Europa

Den spanska ekonomin och dess påverkan på inflationen i Europa

En av de ekonomier som drabbades värst av coronavirus-pandemin har varit den spanska. Detta sydeuropeiska land upplevde en historiskt negativ nedgång i dess viktigaste sektor – turismen.

I och med reserestriktioner blev det svårt för resenärer att planera sina sommarsemestrar. Dessutom är det inte så roligt att åka på semester i ansiktsmask – då masker har varit obligatoriska i Spanien i flera månader nu.

Spanien är beroende av turism, och specifikt europeisk turism. I flera årtionden har européer ”invaderat” de soliga spanska kusterna och dess öar. Närheten, den gemensamma valutan, gränsfriheten – detta är ett par av de fördelar som finns för europeiska resenärer som vill åka på semester i Spanien.

Inflationsuträkning och dess påverkan på turismen

ECB (den europeiska centralbanken) har ett mandat på prisstabilitet på under men nära 2%. Det riktmärke som används för att mäta inflation kallas HICP (Harmonized Index of Consumer Prices). Det ECB framförallt tittar på är det som kallas Core HICP, vilket är ett mätvärde som inte räknar med energipriser då de anses vara för volatila för att räkna med. Det som är kvar är varor och tjänster från andra områden, exempelvis turism.

Hotell och boende är 2% av HICP, medan paketresor är 1,4%. Flyg är 0,9%, restauranger, barer och kaféer 7,4%. Slutligen har vi aktiviteter och sport som upptar 1,1% av HICP.

Om vi adderar dessa kategorier ser vi den påverkan som turismen har på inflationsdatan. Med tanke på att det i princip inte existerade någon turism över sommaren fanns det inget som pressade priserna – snarare det motsatta. Alla priser sjönk och kampen handlade om hur man skulle få till sig kunder, oavsett pris. Detta är det som leder till deflation, vilket även datan bekräftade.

Förra fredagen fick vi den slutgiltiga HICP-rapporten för september. Vanligtvis blir det inga revideringar då marknaden redan har prissatt all information och de slutgiltiga uträkningarna skiljer sig sällan åt. Men så var inte fallet denna gång!

Core-inflationen reviderades ännu lägre i september, från 0,24% till 0,22%. Detta visar hur svårt det är att skapa inflation när turismsektorn består av så stor del av indexets uträkning.

Den spanska turismsektorn, och spansk BNP, kommer orsaka svallvågor för inflationen framöver. Tillsammans med den tyska VAT-sänkningen (även om den är temporär) sätter den spanska turismens underprestation press på ECB att ta fram fler lättnader.

Taggar:
EU

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.