Home > Den starkaste valutan i världen

Den starkaste valutan i världen

En av de mest intressanta sakerna om fiat-valutor är att inget land vill ha en stark, eller den starkaste.

Möjligheten att kunna devalvera en valuta när det behövs har alltid varit ett privilegium för centralbanker och länder under lågkonjunkturer. Av denna anledning har euro som en gemensam valuta mötts med viss skepsis av ekonomer. Att ge bort sin självständighet i form av en egen valuta innebär att man ger bort möjlighet att ingripa för att stötta ekonomin under en lågkonjunktur.

Vissa ekonomer menar att detta är exakt varför euron var en bra idé. Genom att ta bort denna möjlighet från nationella banker kan de europeiska ekonomierna bli starka tillsammans. Om detta fungerar eller inte är en annan historia. Det viktigaste är att ingen vill ha en stark valuta – inte ens ECB. De uttryckte till och med en oro när EURUSD nådde 1,20 tidigare i år.

Eftersom växlingskurserna återspeglar en valuta i relation till en annan kommer vissa valutor alltid vara starkare än andra. Det är inte överraskande att CHF och JPY har blivit bland de starkaste valutorna under COVID-19-pandemin.

Ironin i en stark valuta

En valuta återspeglar det förtroende befolkningen och företagen har att centralbanken kan bibehålla dess köpkraft. Det är därför lite ironiskt att centralbankerna vill försvaga valutans köpkraft. Penningpolitik är dock aningen mer komplext än så.

Om vi tar en titt på CHF och JPY är CHF den starkaste valutan år 2020. Den schweiziska centralbanken (SNB) ingriper konstant genom att stötta dess värdeminskning. Bara under 2020 har de redan spenderat tiotals miljarder CHF i ett desperat försök att försvaga valutan, och troligtvis kommer de spendera ännu mer.

En intressant sak är att efterfrågan på CHF härstammar från att SNB har den lägsta räntan i världen. De har haft en ränta på -0,75% i flera år nu, och applicerar även detta på insättningar över 100 000 CHF. Dessa åtgärder stoppade inte den internationella aptiten på CHF då investerare fortsatte att vända sig mot denna valuta, som har fått en status som säker tillgång.

För att summera är CHF troligtvis den starkaste valutan år 2020. Men allt som är kvar under det senaste århundradet när det kommer till köpkraft jämfört med guld är cirka 5%.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto