Home > Det amerikanska presidentvalet – inga fler bets

Det amerikanska presidentvalet – inga fler bets

Då vi närmar oss de sista timmarna innan valet går av stapeln i USA är det värt att ta en titt på vad det är som står på spel under det amerikanska valet. Diskrepansen mellan olika undersökningar gjorde det svårt för marknaden att förutspå vinnaren år 2016, och det ser ut att bli likadant nu. Samtidigt är det värt att nämna att fler amerikaner kommer rösta denna gång, och många har redan förtidsröstat.

Diagrammet nedan visar utvecklingen av genomsnittet i undersökningarna under de senaste åren. Det går att se att gapet mellan dem har krympt sedan i juli, men Biden är fortfarande favorit.

Detta är dock en nationell undersökning. År 2016 visade samtliga nationella undersökningar Hillary som vinnare, förutom ett undantag – Trafalgar Group. Detta var den enda undersökningen som menade att Trump skulle vinna år 2016. Och gissa vad deras prognos är för 2020? Trump!

Var de två kandidaterna står i kritiska frågor

Vi är inte här för att förutspå vem som kommer vinna utan snarare för att titta på viktiga fakta inför omröstningen. Varför är dessa frågor så viktiga, och hur kommer det sig att hela världen bevakar USA idag?

Till att börja med är dollarn världens reservvaluta, och den förväntas reagera dramatiskt på vem som vinner valet. Valutan lär stiga om Trump vinner, och falla om Biden vinner.

Efter det har vi den amerikanska ekonomin, som är den största i världen. Trumps politik har lutat åt protektionism, isolationism och USA över allt annat. Därför innebär en Trump-vinst mer av samma sak från världens största ekonomi, vilket många andra länder vill undvika på grund av tariffer och handelskrig. Å andra sidan hade en Biden-vinst troligtvis inneburit att USA återfick rollen som ledare av den fria världen och att många spänningar skulle släppa, vilket hade lett till mer internationellt samarbete.

Om vi endast dömer utifrån dessa två kriterier blir dagens val viktigt för världspolitiken. Trump har ingen avsikt att stänga ned ekonomin på grund av coronavirus-pandemin, medan Biden var mer vag angående detta. Trump utlovade även ett vaccin, och många kritiker menar att han har varit den som är mest ansvarig för hur dåligt pandemin har blivit skött i USA. Biden har varit mer återhållsam och lutat sig mer åt vetenskapen.

Allt sammantaget visar den stora skillnaden mellan kandidaterna på hur delat USA är. Om Trump vinner igen kommer USA inte bara vara fortsatt delat, men även isolerat. Om Biden vinner kommer det ta tid att vända kurs från det Trump har gjort under de senaste fyra åren.

När det kommer till undersökningarna förlorar de all vikt så fort omröstningen sätts igång. Vi har sett överraskningar förr, så man bör vara beredd på det idag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.